Tulove grede i Vilinski kukovi 08.-09.10.2022.

Opis kraja:

Tulove grede (1120m) nalaze se u Južnom Velebitu, točno iznad tunela Sv. Rok. Ta skupina neobičnih stijena, vrtača, izbrazdanih stijena lako je dostupna jer se nalazi uz Majstorsku cestu koja je izgrađena u 19.st i preko prijevoja Mali Alan 1045m povezuje Sv. Rok i Obrovac. U tadašnje vrijeme cesta je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Graditelj ceste je bio Josip Kajetan Kažić. Sa vrha se pružaju lijepi pogledi prema Karinskom i Novigradskom moru, Sv. Brdu, Vilinskim kukovima. Uz cestu nalazi se crkva svetog Franje nazvana po caru Franji I. Također tu se nalazi i mala kapelica u spomen na hrvatskog redarstvenika Damira Tomljanovića Gavrana. Scenografija Tulovih greda bila je korištena za vrijeme snimanja filma o Winnetou.

Uspon na Tulove grede od svakog planinara traži malo spretnosti pri penjanju i spuštanju.

Vilinski kukovi (1061m) su također skupina stijena koja se nalaze na potezu od Tulovih greda prema prijevoju Prezid ispod Crnopca i Vrha Ćelavac. To je dio Velebita koji je bio slabo posjećivan zbog minsko sumnjivog terena. U zadnje vrijeme planinari sve češće odlaze u taj kraj i dive se remek djelu kojeg je napravila priroda. Najviši vrh je Panoga 1061m.  Mi ćemo posjetiti vrh Panogu i Vilinski vrh. U toj skupini nalazi se impozantna jama Mamet sa dubinom 206m i promjerom oko 50m. Također pri prolazu kroz tu skupinu treba malo spretnosti pri penjanju po stijenama.

Plan puta:

Subota, polazak 08.10.2022. u 6:30 sati iz Trnjanske ulice iza KD Vatroslava Lisinskog. Vozimo se do Sv. Roka i nastavljamo vožnju po Majstorskoj cesti do ispod Tulovih greda. Uspon na vrh i povratak istom stazom do automobila. Odlazak u Starigrad Paklenicu, smještaj, roštilj, druženje, noćenje.

Nedjelja, 09.10.2022. doručak  i odlazak do polazne točke ispod Vilinskih kukova. Posjetit ćemo jamu Mamet, Vrh Panogu i Vilinski vrh. S obzirom na sastav i pješačko penjačke sposobnosti skupine izabrat ću zanimljivu dionicu našeg puta. Dužina hodanja od 6 do 8 sati. Ako će biti vremena spustit ćemo se na piće do rijeke Zrmanje u Muškovcima. Povratak za Zagreb i dolazak do 22:00 sata.

Oprema: standardno planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, zaštita od sunca, kiše, vjetra. Planinarski štapovi dobro će doći.

Cipele ne previše čvrste i tvrde.

Hrana i voda: Za dnevne ture piće i hranu treba ponijeti u ruksaku. Predlažem da u subotu popodne napravimo roštilj u dvorištu našeg smještaja, dogovor naknadno.

Troškovi izleta: noćenje 110kn,

            prijevoz 340 kn

Prijave i informacije: Prijave za izlet uz akontaciju 200 kn utorkom od 19:30-20:30 na sastanku društva.

Vodič: Željko Novak mob: 091 541 0571

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.