Tušćak 608 m 25. 11. 2023 (subota)

U istočnom dijelu Žumberačke gore, između Stojdrage na Žumberačkoj cesti i rječice Bregane, pruža se dvoglava gorska kosa Tuščak. Njezina je najviša visina 608 m i s obzirom da je prekrivena šumom ne pruža gotovo nikakve vidike. No planinare je privukao njen profil u obliku izdignutog stožca i ostaci prastarog grada Tuščaka (585 m) na nižem vrhu. Pretpostavlja se da je Stari grad Tuščak izgrađen krajem 12. ili početkom 13. stoljeća, a da je možda već u 14. stoljeću bio napušten i ruševan.

PLAN IZLETA

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota, 25. 11. 2023. u 7:00 iza KD „V. Lisinski“(u slučaju kašnjenja obavezno nazvati vodiča). Vozimo se preko Bregane, Grdanjaca i izletišta Divlje vode do zaseoka Osredek (Glažuta) koji se smjestio podno istočne strane grebena Tušćak. Odavde kreće tura. Dižemo se na hrbat planine do vrha Tušćak i dalje do stare gradine Tušćak. (Žig: Tušćak trokutasti i Samoborska pl. obilaznica). Nakon kraće pauze nastavljamo do eko sela Kravljak. Slijedi razgledanje istog. Put nas dalje vodi do Kičera 753 m (Žig: Samoborski scoutski put). Spuštamo se do naselja Poklek te se cestom vraćamo do Kravljaka. Preko Tušćaka spuštamo se do zaseoka Osredek. Tura traje ovisno o broju i kondicijskoj spremi učesnika otprilike 5 h.

PREHRANA I TEKUĆINA:  Opskrba iz ruksaka

OPREMA: Standardna planinarska u skladu sa vremenskim uvjetima (gojzerice, zaštita od kiše, jakna toplija, naglavna lampa..)

OBAVEZNI DOKUMENTI: Planinarska (s plaćenom članarinom za 2023.), osobna i zdravstvena iskaznica.

PRIJEVOZ: Kombi.

TROŠKOVI IZLETA: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika.

PRIJAVE I INFORMACIJE: Prijave uz akontaciju od 10 € kod vodiča ture utorkom na sastanku Društva od 19:30-20:30.

VODIČ: Slavko Patačko, mob: 098 16 33 515

Svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi. Da turi pristupa na vlastitu odgovornost da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana ture, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima ili uvjetima na terenu.

ODUSTANAK OD TURE:
Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD-u Željezničar“ glasi:
Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.
Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.