Uspješno završena akcija “Osmijeh za penjače”

Poznata je činjenica da u planini ima mjesta za svakoga i da planinari svakim svojim usponom šire horizonte, sreću zanimljive ljude, druže se. Nekima je tjedan predug, pa ga krate u penjačkim dvoranama, u kojima susreću puno zanimljivih ljudi baš kao u planinama. Tako su članovi društva na jednom od treninga upoznali članove Udruge za terapijsko penjanje Osmijeh. Terapijsko penjanje modificirani je oblik slobodnog penjanja, kao terapijski modalitet koristi se kod niza oblika motoričkih oštećenja, neuroloških disfunkcija i psiho-socijalnih poteškoća gotovo svih dobnih skupina. Nije trebalo dugo da nam penjači s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom i drugim poteškoćama postanu inspiracija, da njihov trud i zalaganje ostave trag u nama. Još je manje trebalo da smislimo način na koji bi im iskazali podršku. Ideja se malo po malo širila među  članovima sekcije društvenih izleta, a onda su Irena i Slavko ideju prenijeli u svijet alpinizma i visokogorstva. Odlučeno je da prikupljanjem novčanih sredstava pomognemo radu Udruge.

Tako je krenula naša akcija „Osmijeh za penjače“. Dva tjedna „kasica prasica“ putovala je društvom i za to vrijeme članovi društva prikupili su 2.020,00 kuna za penjače, te je tom iznosu odlukom Upravnog odbora dodano još 1.000,00 kn od samog Društva. Vrijednije od svih novaca koje smo skupili bilo je rađanje svijesti da među nama postoje osobe koje usprkos poteškoćama u razvoju uživaju u istom sportu kao i mi, vesele se svakom ispenjanom smjeru – baš kao i mi! U svojim različitostima, posve smo jednaki!

Znajući da je novac samo mali znak pažnje i podrške, željeli smo organizirati nešto konkretno pa je tako pao dogovor s curama iz Udruge da organiziramo druženje. U petak 31.3. u 19 sati održano je druženje sa članovima udruge u dvorani Fothia. Nakon odrađenog „službenog“ dijela i predaje donacije uslijedilo je druženje, naravno uz penjanje. Provedeno vrijeme teško je opisati, svi su se pokazali kao veliki penjači i ispenjali smjerove, a ako drugačije nego do kraja 🙂 . Zato hvala svim članovima Udruge Osmijeh na druženju, učenju i pomicanju granica.

Nadamo se da je naše druženje početak jednog prijateljstva!