Velebit: od Zavižana do Alana po Premužićevoj stazi 15.10.2023. nedjelja

Stazu je projektirao i gradio inžinjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita.

Dio staze koju prolazimo, nalazi se u nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Ovo je za mnoge planinare i najljepši dio cijele Premužićeve staze jer se provlači  kroz labirint Rožanskih kukova, a vodi nas malo po sjevernim padinama (pogled na Liku), a malo po južnim padinama planine (pogled na more). Uz stazu je postavljeno 26 poučnih ploča.

PLAN IZLETA: vozimo se autocestom do parkirališta ispod planinarskog doma na Zavižanu uz usputno stajanje na kavi. Krećemo od Zavižana na Premužićevu stazu te nakon 2,5 sata hoda stižemo u Rožanske kukove i prve točke našeg izleta Rossijeve kolibe (1580m), uz moguće uspone na Veliki Zavižan (1676m) i Gromovaču (1676m). Nakon dužeg odmora u srcu Rožanskih kukova nastavljamo put prema planinarskoj kući Alan (1340m) s usputnim mogućim usponima na Crikvenu (1641m) i Seravski vrh (1661m) te još uživanja u prekrasnim pogledima.

Nakon odmora u planinarskoj kući Alan, vraćamo se za Zagreb.

TEŽINA STAZE : Srednje teška staza sa 6-7 sati hoda.Ukupna dionica izleta je 16 km + usputni usponi na

obližnje vrhove.

VRIJEME I MJESTO POLASKA: nedjelja 15.10.2023. godine u 5:30 sati iz Zagreba, iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski (molim doći 10 minuta ranije).

PRIJEVOZ: ovisi obroju prijavljenih (2 x kombi ili autobus)

POVRATAK: u večernjim satima

PREHRANA: opskrba hranom i napitcima iz ruksaka (minimalno 2 l vode)

OBAVEZNI DOKUMENTI: planinarska (s plaćenom članarinom za 2023.), osobna i zdrastvena iskaznica

PRIJAVE I INFORMACIJE: kod vodiča uz akontaciju od 20 € utorkom od 19:00–20:30 sati u prostorijama društva.

TROŠKOVI IZLETA: troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih sudionika (o prijevoznom sredstvu), ulaznica u NP Velebit iznosi 5 eura.

POTREBNA OPREMA: planinarske cipele, zaštita od kiše ili sunca, štapovi za hodanje, te ostala oprema za jednodnevni izlet ovisno o vremenskim uvjetima.

VODIČI: Zdenko Kornet mob: 091 623 0403

Iva Saćer Čakarun mob: 091 576 8444

VAŽNA NAPOMENA: U SLUČAJU KIŠE IZLET SE OTKAZUJE !!

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“