VELIKA PLANINA, SLOVENIJA – 7.5.2022.

Velika planina se nalazi u Sloveniji u Kamniško-Savinjskim Alpama, sjeveroistočno od Kamnika. Prosječna nadmorska visina iznosi 1.500 metara, a najviši vrh Gradišče visine je 1.666 metara. Velika planina je najveće pastirsko naselje u Europi i poznata je po prepoznatljivim, tradicionalnim pastirskim kolibama koje su smještene diljem planine. Jedna od koliba pretvorena je u muzej Preskar u kojem se, između ostalog, nalazi i primjer trniča – posebnog sira poznatog na području Velike planine.

POLAZAK: u 7 sati iz Trnjanske, iza Lisinskog

OPIS: Polazak iz Zagreba u subotu, 7.5.2022., u 7 sati. Vozimo se prema Ljubljani i dalje prema Kamniku uz obavezno stajanje za jutarnju kavu. Kombije ostavljamo na parkingu od kojeg nam treba oko sat vremena lagane hodnje do vrha Gradišče. S vrha se lijepo vrhovi Kamniških Alpi Ojstrica, Brana, Raduha… Nakon vrha Gradišče krećemo prema Maloj planini, a na tom putu ćemo proći uz kapelicu Marije Snježne, muzej Preskar te mnogobrojne pastirske kolibe. Napravit ćemo pauzu za ručak na nekom od domova ili u jednoj od brojnih koliba koje su dobro opskrbljene hranom i pićem. Nakon kružne ture po Velikoj i Maloj planini vraćamo se do kombija. Velika planina je nadaleko poznata i po livadama punim šafrana koji cvatu u ovo doba godine.

Zahtjevnost: tehnički – lagano, kondicijski – lagano.

HRANA: Ručak je predviđen na planinarskom domu. Domovi i pastirske kolibe su dobro opskrbljeni hranom i pićem ali obavezno je ponijeti vodu i nešto sitno za prigristi u ruksaku.

OPREMA: Standardna planinarska, gojzerice, planinarski štapovi. Vjetrovka, zaštita od sunca.

PRIJEVOZ: Kombijem, cijena ovisi o broju prijavljenih (okvirno oko 200kn). Prilikom prijave obavezna je akontacija od 100 kn.

Vodič: Marina Hanžek, 091 799 5959

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.