Veli Badin, nedjelja 26.02.2023.

Veli Badin je dio platoa kraškog grebena koji se proteže od Trsta do obronaka Učke. Prosječna nadmorska visina mu je 330 metara. Glavna znamenitost ovog grebena je stijena Veli Badin visoka 28 metara sa još dvije odvojene stijene od cca 17 metara visine a jedna je dugačka čak 90 metara. Gledane iz podnožja stijene imaju oblik vala a lokalno se još nazivaju “Ušesa Istre” jer nalikuju uhu koje sve čuje u Istri i Sloveniji. Stijene su prirodni fenomen, stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta a najviše su dom rijetkih i zaštićenih vrsta ptica. Penjanje je strogo zabranjeno !!!

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 26.2.2023. u 5:30 sati sa parkirališta iza Dvorane “Lisinski”. Vozimo se prema Buzetu uz usputno zaustavljanje na kavu, Prelazimo u Sloveniju i iz mjesta Movraž započinjemo uspon na Veli Badin. Uspon je kratak ,cca 50 minuta ,dalje nastavljamo preko pašnjaka te se spuštamo prema stijenama Velog Badina i prirodnom kamenom mostu. Pod stijenama ćemo imati dužu pauzu za okrijepu, fotografiranje i ostale aktivnosti. Naše hodanje se nastavlja prekrasnom grebenskom stazom do crkvice sv.Kvirika ,spuštamo se u naselje Sočerga gdje nas čeka prijevoz. Povratak u Zagreb u večernjim satima.

VRIJEME I MJESTO POLAZAK: Nedjelja, 26.02.2023. u 5:30 sati iza  KD “ Vatroslav Lisinski”. Molim doći 15 minuta ranije.

TEŽINA STAZE: Staza nije tehnički zahtjevna, kondicijski srednje zahtjevna. Dužina staze je cca 13 km a predviđeno vrijeme hodanja uz potrebne pauze je 6-7 sati (ovisi o veličini planinarske grupe).

OPREMA: Planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama. Obavezne čvrste gojzerice radi dijelom krševitog terena.

PREHRANA: Iz ruksaka, ponijeti dovoljne količine vode jer na stazi nema mogućnosti opskrbe.

DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2023.godinu.

PRIJAVE: BRANKICA BRAČUN mob: 091 7607 603 (molim obavezno nazvati )

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija 15 € vodiču utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun Društva IBAN: HR6723600001101578015 pod poziv na broj: upisati svoj OIB a pod svrha uplate: “Veli Badin“. Potvrdu o uplati obavezno poslati vodiču na Whatsapp ili Viber.

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta ovisno o vremenskim promjenama i  uvjetima na terenu.

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. 

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  • Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  • Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  • Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“