Veternica, Glavica, 1. kolovoza 2020. (subota)

Sekcija društvenih izleta HPD ŽELJEZNIČAR
organizira u subotu 1.8.2020.
IZLET u špilju Vetrenicu i dom Glavicu

Sastanak planinara je na okretištu Črnomerca u 8,45. Autobus ZET-a linija broj 124 polazi u 8,55 . Vozimo se cca 15 minuta da stanice Gornji Stenjevec. Dalje vodi planinarska staza dolinom potoka Dubravica i strmijim usponom stižemo za pola sata do špilje Veternice. Ona je nastala poniranjem voda s područja Ponikva i najstariji je arheološki lokalitet Zagreba. Poznata je po nalazištu iz doba neandertalaca i davno izumrlih životinja, a danas postaništu za 18 vrsta šišmiša.
Na svaki puni sat osiguran je posjet špilji uz stručno vodstvo. Naš je dolazak najavljen u 10 sati.
Cijena ulaznice za umirovljenike je 30, za djecu 20 i odrasle 40 kn. Razgled traje približno jedan sat. Temperatura u špilji je oko 10 stupnjeva C, pa je potrebno nositi dovoljno toplu odjeću. Nakon obilaska špilje slijedi 10 minuta uspona do planinarskog doma Glavica, koji je dobro opskrbljen hranom i pićem. Ispred doma je velika terasa sa koje se pruža lijep vidik na zapadni dio Zagreba. Tu ćemo se zadržati prema dogovoru i odlučiti za pravac povratka. Istim putem do Gornjeg Stenjevca ili kružnom turom po dijelu Vrapčanske obilaznice cca 2 sata do stanice Gornje Vrapče.
Oprema treba biti planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima predviđenim za taj dan.
Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje i da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da ima plaćenu članarinu za 2020 godinu.

Vodičica Božena Kralj-Vrsalović (091/590-5930)