Zasavke planine – Slovenija 18.11.

KAL 946m i MRZLICA 1122m

18.11.2017.

Opis kraja: Zapadno od Ljubljane uz tok rijeke Save i njezine pritoke Savinje smjestile su se zasavske planine ili posavsko hribovje. Najviši vrh zasavskih planina je Kum sa 1219 metara. Odmah iza njega po visini je planina Mrzlica 1122m.

Ovaj kraj je jako lijep i slikovit sa puno poveznih grebena koji spajaju mnoštvo vrhova u tom planinskom  masivu. Tu se ističu planine i vrhovi kao Lisca, Gore, Kum, Čemšeniška planina, Šmohor, Kal, Mrzlica, Kozje, Kopitnik, Lovrenc, Zasavska sv. gora i dr. Rijeke Sava i Savinja razdvajaju planinske grebene Zasavskih planina. Upravo te duboke doline omogućavaju da se izleti u taj kraj mogu planirati sa raznih strana. Naša polazna točka bit će grad Hrastnik odakle polazimo prema domu na Kalu, a onda nastavljamo do našeg cilja, doma na Mrzlici. Za lijepog vremena pružaju se pogledi prema Hrastniku, Trbovlju,  lijepo se vide Julijske i Kamniške Alpe, a vidici se otvaraju i prema našem Žumberačkom gorju i Medvednici.

Plan puta: Polazak je u subotu 18.11.2017. u 6 i 30 sati iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskoga. Vozimo se prema Krškom, Zidanom Mostu, Rimskim Toplicama i dalje do Hrastnika, uz jedno zaustavljanje za jutarnju kavicu. Dolaskom u grad Hrastnik put nastavljamo pješice.  Penjemo se 2 sata do doma na Kalu, koji je proglašen  naj domom u 2016. godini u Sloveniji. Kratka pauza i put nastavljamo još 1 sat do doma na Mrzlici. Slijedi duža pauza za ručak u dobro opskrbljenom domu. Povratak će biti lijepim grebenom preko Klobuka još 2 sata hoda.

Oprema: adekvatna planinarska za ovo godišnje doba, kapa, i tanje rukavice,  hodački štapovi,  baterija obavezna.

Hrana: Treba ponijeti nešto hrane koja će nam dobro doći pri usponu i silasku. U domu na Mrzlici možete računati na dobru hranu i piće. Za ručak vam je potrebno od 6 – 10 Eura.

Cijena: Prijevoza  100 -120 kn po osobi.

Napomena:  Za plaćanje u Sloveniji trebate imati eure, obavezno osobnu iskaznicu za prijelaz preko granice. Ovisno o vremenskim uvjetima moguća je promjena ture.

Akontacija od 100 kn do subote 11.11.2017.

Ovaj izlet je lijep, nije previše naporan, a vidjet ćete kraj kojeg ćete se rado sjetiti.

Informacije:  Željko Novak 091 5410571

zeljko.novak4@gmail.com