Žbevnica i Špičasti vrh, 12.03.2023. (ned)

  Na zapadnom dijelu Ćićarije nalazi se greben Žbevnica na kojem se ističu tri vrha, Žbevnica 1014 m ,Špičasti vrh 957m , te vrh Progan. Žbevnica je naš najzapadniji tisućnjak a Špičasti vrh je najzapadniji vrh prema Sloveniji.  Žbevnica je uz Vojak najposjećeniji vrh u Istri . Odlikuje ga pristupačnost te je  neodoljiv vidikovac . S njega se pružaju pogledi u svim smjerovima , na cijeli greben Ćićarije ,na Učku , Središnju Istru do mora, Tršćanski zaljev , a za lijepa vremena vidljivi su Dolomiti i Alpe.

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 12.03.2023. u 6:00  sati s parkirališta iza Koncertne Dvorane “Vatroslav Lisinski”. Vozimo se prema Buzetu uz usputno zaustavljanje na kavu. Naše hodanje započinjemo na prijevoju ceste Brest – Trstenik te se penjemo u  početku kroz šumu a zatim stazom preko prekrasnih travnatih pašnjaka dolazimo na vrh Žbevnica. Zatim nastavljamo prema Špičastom vrhu . Nakon toga sa dijelom vraćamo istom stazom i spuštamo prema Planinarskoj kući Žbevnica gdje ćemo se okrijepiti i odmoriti. Nakon odmora slijedi spuštanje prema selu Brest gdje će nas čekati prijevoz.

VRIJEME I MJESTO POLASKA : Nedjelja 12.03.2023. u 6:00 sati s parkinga iza Koncertne Dvorane “Vatroslav Lisinski” . Molim doći 15 minuta ranije.                                                                    

 TEŽINA STAZE : Staza nije tehnički zahtjevna,kondicijski srednje zahtjevna.Dužina staze je cca 9 km a predviđeno vrijeme hodanja uz potrebne pauze je 6 sati (ovisi o veličini planinarske grupe).

OPREMA: Osnovna planinarska u skladu s vremenskim prilikama.

PREHRANA i TEKUĆINA: Iz ruksaka tokom ture.  Ukoliko bude interesa moguć je ručak u Buzetu. U ponudi je istarska maneštra i desert po cijeni 6 eura. Molim pri prijavi napomenuti ukoliko ste zainteresirani.

OBAVEZNI DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica s uplaćenom članarinom HPS-u za 2023.godinu.

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija 15 eura vodiču utorkom u prostorijama Društva od 19:00 -20:30 sati, ili na račun Društva IBAN: HR6723600001101578015. U poziv na broj upisati svoj OIB a svrha uplate je “ŽBEVNICA”.  Potvrdu o uplati obavezno poslati vodiču na Whatsapp ili Viber.

INFORMACIJE I PRIJAVE: Brankica Bračun mob: 091 7607 603 (molim obavezno nazvati)

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. 

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  • Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  • Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  • Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.