ZRMANJA VODOM – ZIR NOGOM 31.08.2024. (subota)

Veslanje, da veslanje! Kanjonom rijeke Zrmanje zasigurno će vam dugo ostati u sjećanju uz zabavne i nezaboravne trenutke koji će stvoriti uspomene za cijeli život. Predivne tirkizne i modroplave nijanse u kontrastu s divljim zelenilom i netaknutim kršom čine ovaj krajolik stvarno posebnim. Kajak safari Zrmanja pravi je užitak u kristalno čistoj rijeci i spektakularnom kanjonu sa brojnim vodopadima i brzacima. Zaveslajmo u avanturu!

Zir – ovaj usamljeni stjenoviti vidikovac nalazi se usred ličkog polja, s nadmorskom visinom od 850 m. Mamac je za poglede s okolnih cesta i prometnica. Koliko ste ga puta samo promatrali kada ste prolazili autocestom A1 Zagreb-Split – sad je prilika da ga i popnete! Vjeruje se kako je za vrijeme turskih osvajanja služio kao osmatračnica, a i danas privlači brojne planinare samo kako bi sa prekrasnog vrha uživali u pogledima u svim smjerovima. Putem do vrha nalazi se i špilja duga 350m u koju ćemo zaviriti.

Plan izleta:
Subota 31.08.2023. polazak u 6:00 sa istočnog parkirališta Velesajma, vozimo se prema Gračacu uz usputnu pauzu i dalje do mjesta Kaštel Žegarski odakle počinje naša avantura na Zrmanji. Kajak safari traje do 6 sati uz pauze te okrjepu (piće i voće) kod domaćina po završetku ture nakon čega se vozimo oko sat vremena do sela Trkulje podno Zira odakle krećemo na hodnju na Zir. Povratak prema Zagrebu u kasnijim večernjim satima.

VAŽNO: nije potrebno prethodno veslačko iskustvo.

Vrijeme i mjesto polaska: subota 31.08.2024. polazak iz Zagreba u 6:00 / istočno parkiralište Velesajma
Povratak: u večernjim satima
Predviđena vremena:  Zrmanja ukupno 6 sati / Zir ukupno oko 2 i pol sata   
Obavezna oprema: za Zrmanju detalji u nastavku; za Zir standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima; ponjeti čeonu lampu!
Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka, ljetni mjeseci – uzeti dovoljno vode!!
Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS ( s plaćenom članarinom za 2024.)

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta / broj sudionika ograničen! Cijena kajak safarija na Zrmanji u organizaciji Zrmanja River Tours d.o.o. je  45 EUR (plaćanja pružatelju usluge na licu mjesta – prethodno ćemo prikupiti novac)

Prijave i informacije:  Akontacija 20 EUR do 1.8. – uplate kod vodiča utorkom u društvu od 18:45 do 19:30 ili nakon sastanka  / iznos od 45 eura pripremiti za dan izleta u točnom iznosu.

Vodič:   Sonja Šikić  /  mob: 095 83 888 70
Dodatne informacije o kayakingu na Zrmanji: https://f-zrmanja.com/hr/kanu-safari-rafting-na-zrmanji/

Detalji KAYAK SAFARIJA na ZRMANJI
OPIS IZLETA
Izlet počinje u Kaštelu Žegarskom gdje ćete dobiti svu potrebnu opremu i gdje će vas upoznati s pravilima o ponašanju na vodi. Ubrzo nakon toga krećemo niz rijeku. Put završava u Muškovcima uz kupanje i odmore.
Po dolasku, vodiči-skiperi će vam pomoći s pripremom za izlet – dobit ćete vodootporne bačve (za ručnik, vodu, kremu za sunčanje, fotoaparat ili bilo koje druge osobne stvari koje želite imati sa sobom tijekom izleta) Kada ste spremni, dobit ćete prsluk, kacigu i veslo te sigurnosne upute i detalje oko upravljanja kajakom!

Nije potrebno imati prethodno iskustvo!

PLAN i okvirna satnica

Početak (presvlačenje, instrukcije, ukrcavanje i početak plovidbe Zrmanjom) je u Kaštel Žegarskom oko 10:00 sati. Plovidba do ušća Krupe i Visokog Buka ( 10 metarski slap) traje sat i pol, a slap se zaobilazi 5-minutnim hodom. Spust rijekom ukupno traje četiri sata od čega se jedan sat potroši na povremene odmore i kupanje. Veslanje nije naporno ni opasno, voda je ljeti bistra i osvježavajuća – savršena pustolovina za početnike.

• 10:00 – Kaštel Žegarski, preuzimanje opreme i priprema za izlet
• 10:30 – početak izleta
• 10:30 – 14:30 – avantura kroz kanjon Zrmanje, uz pauze za odmor i kupanje
•14:30 – dolazak u Muškovce
• 15:30 – odlazak

CIJENA: 45 € po osobi koja uključuje

• Ulaznica za Park prirode Velebit
• Vodiči grupe (skiperi)
• Sva potrebna oprema za tu vrstu izleta
• Osiguranje u slučaju nezgode
• Piće i voće na cilju (kava, čaj, pivo, cola, fanta, cedevita, voda)

Osobna oprema preporučena za izlet:

Čvrste sandale, tenisice ili sličnu sportsku obuću za vodu!  Majicu, kratke hlače (ako se želite zašititi od sunca), kupaći kostim, kremu za sunčanje, kapu, mobitel/fotoaparat, ručnik, sendvič ili lunch paket te vodu po želji. Suha odjeća i obuća u koju ćete se presvući dočekat će vas na cilju!

Odustanak od izleta:
Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:
„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2024. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.