DANI HRVATSKIH PLANINARA NA MLJETU

klikni na album Ester Stanković

Grupa od 16 planinara željezničara pridružila se planinarima koji su sudjelovali na  Danima hrvatskih planinara na otoku Mljetu i obilasku novootvorene Mljetske planinarske obilaznice.

Smještaj naše grupe bio je u hotelu Odisej u Pomeni u NP Mljet. Za planinare je dogovorena prigodna cijena na bazi polupansiona (švedski stol). Na raspolaganju smo imali autobus koji nas je svaki dan vozio po otoku prema našim željama. U četiri dana obišli smo oko 50 km dugačak put po Mljetskoj planinarskoj obilaznici.

Prvi dan dionicu od Pomene preko Polače i Goveđara uz obilazak Velikog i Malog jezera..

Drugi dan od Sobre do Babinog polja te se popeli na najviši vrh otoka Mljeta. Popodne smo sudjelovali na otvorenju Dana planinara u kampu Mungos u Babinom Polju na kojem je sudjelovalo oko 1200 planinara iz skoro 100 planinarskih društava.

Treći dan obišli smo dionicu „ po vrsima“ od Blata do Pomene koja nas je sve posebno oduševila.

Četvrti dan dionicu od Blata do Babinog Polja te obišli Odisejevu špilju. Popodne je bilo kupanje na pješčanoj plaži Saplunara uz pravo ljetno vrijeme.

Peti dan ujutro obišli smo samostan Sv.Marije iz XII st. na otočiću do kojeg vozi brodić. Nakon ručka u luci Zaglavac gdje su nam priredili orade na gradelama, bio je povratak za Zagreb.

Dio naše grupe dijelom je sudjelovao u planinarskoj turi po Mljetu i obilasku MPO, a dio vremena proveli su na turističkom razgledavanju otoka odnosno NP Mljet.

Bernard Margitić

Dodatni albumi sudionika izleta na Mljet:

1.- album Katice Lekić

2.-album Barica Miletić