DRGOJLIN POHOD 2012

17-ti  DRAGOJLIN POHOD  na Okić   15.travnja 2012.

KLIKNI NA SLIKU

Otkako je na Okiću uređena Dragojlina staza,  planinarsko društvo Željezničar iz Zagreba svake godine u travnju organizira tradicionalni „Pohod na Okić Dragojlinom stazom“ na kojem  sudjeluju planinari iz mnogih društava Hrvatske i Slovenije, od dječje dobi pa do onih u devedestim. Ove godine, održan je 17-ti Pohod na Okić, a stazu su dva dana ranije dodatno osigurali naši visokogorci Slavko Patačko i Dražen Rambrot.

Iz Zagreba smo u 8,30 krenuli sa dva autobusa u pravcu Samobora prema Klakama.(69 članova  HPDŽ).U jednom su autobusu bili sudionici planinarske škole, a u drugom stariji članovi društva(27)sa gostima: 2 iz HPD Matica i 8  iz HPD Sljeme). Vrijeme je bilo oblačno s kraćom povremenom kišicom, koja nas nije omela u planiranim rutama. Podijeli smo se u dvije grupe. Jedan je krenula autobusom do Poljanica, popela se na vrh Plešivice (779m)i  marikranom stazom za 1,5 h stigla do Okića, a druga se grupa  iskrcala  na starogradskoj cesti  kod zaselka Naglići i za 20 minuta stigla do  doma „Maks Plotnikov“ pod Okićem. Tu su već  stigli učesnici planinarske škole  HPD Željezničar sa voditeljem  Slavkom Patačkom, kao i sudionici  planinarske škole iz HPD Kapela. Nakon kraćeg odmora obišli smo stari grad Okić(499m), jedna grupa po Dragojlinoj stazi, a druga lakšim prilazom. Nekolicina  je prošla i Žoharov klinčani put.

Tijekom uspona Dragojlinom stazom uz voditelja škole  Slavka Patačka,  veliku su pomoć u osiguranaju pružili  Ivan Kobeščak i Mladen Stanković uz maštovito  fotografiranje. Za to vrijeme se Seniorska ekipa vratila sa Okića i u okolici planinarskog doma nabrala  sremuša, radiča i koprive, a neki su pronašli  i po koju šparogu.

U evidenciju koju su vodili  Karlo Zaman, Andrijana Iličić i Božena Kralj-Vrsalović upisano je 87 pohodnika.Od tog broja  iz HPD Željezničar 69, iz „Matice“ 3, „Sljemena“ 5, „Kapele“  3,“Lipe“2 ,“Bijele stijene –Mrkopalj“  1, „Petehovac Delnice“ 1, i  2 izletnika.

Izdano je 44 nove iskaznice. Pohvalno je da smo ove  godine  imali  8  sudionika sa više od 10  pohoda, a prema propozicijama,  dodijeljena  je i  jedna značka za sudjelovanje  na 5 pohoda.

Najugodnije druženje je bilo na terasi u poslije podnevnim satima, kad je prestalo kišiti.

Kao i na svakom dosadašnjem pohodu, opskrbnik doma se pobrinuo da  ponuda hrane bude raznolika, a posebno smo hvalili domaću pileću juhu, repu sa grahom i  savijaču od sira . U 15,30 h  je uslijedio povratak do autobusa i oko 17 sati smo svi sretno stigli u Zagreb.

Sastavila: Božena Kralj-Vrsalović