Izlet na Gorščicu

VESELO ZIMSKO IGRALIŠTE NA MEDVEDNICI
NEDJELJA 24.02.2013.

(GODIŠNJE DOBA: ZIMA)
Polazište: Planinarska staza 25 – VIDOVEC , prati je potok Vidovec
Dolazište: Planinarski dom „Gorščica“ 510 mnv
Povratak istom stazom u Vidovec, nizbrdo.
Za pamćenje izdvajam dva doživljaja:
1. Čudesna šuma
Drvo plus drvo plus drvo plus drvo je šuma. Ali što je jedan pomnoženo s jedan? Mora da je to vrlo osamljena šuma.
Upravo tako je izgledala šuma toga dana, obavijena maglom kao vilinom kosom… u savršenoj tišini i snježnoj bjelini .
I dok mašta čini čuda, nepomično i nijemo stajale su tamo, kao snježni anđeli, vjetrom i snijegom isklesane skulpture borova, stoljetnih panjeva, tiho pognutih snježnh grana; u kojima su neki od nas prepoznali divovske gljive, netko se sjetio priče naših malih Gojzeka o Vedama, vidjeli smo i bijelog jelena te se prisjetili Priča iz davnina gdje legenda kaže da drveća u šumi čuvaju tajne, a u njoj žive razna dobra i zla šumska bića….

2. Ekipno grudanje ili veselo zimsko igralište na Medvednici
Svi koji su se barem jednom u životu grudali znaju da je za ovu razonodu potrebno malo: vlažan, sipak snijeg, dobra zasjeda i skrovište i arsenal gruda – zbijena okruglasta sipka tvar.
Nekome se grudanje više sviđa a nekome manje, no unatoč tome, planinarska staza na Medvednici pretvorila se u pravo veselo zimsko igralište, da ne kažem poprište snježne bitke ili grudijade gdje je najvažnije bilo dobro usmjeriti grudu u glavu, za vrat ili kišom snježnih gruda dotući „protivnika“. Grudama su se punile kape, šalovi, okovratnici, ruksaci zatrpavali snijegom iz manjih i većih udaljenosti, no na sreću ozlijeđenih nije bilo…a pobjednici su oni koji su svojim dolaskom uljepšali atmosferu ovog planinarskog dana i dobrano smočeni otišli kući.

autor:Dijana Pezrak