Super ferrata Dachstein

klikni na sliku za pregled albuma

U Sekciji smo u ljetni plan izleta uvrstili dvije ferrate, Cjajnik u Sloveniji i Super ferratu Dachstein u Austriji. U četvrtak na sastanku kad smo dogovarali izlet za subotu, izbor je pal na Super ferratu. Unatoč atraktivnoj turi samo je petero diglo ruke u zrak. Dvoje je u međuvremenu odustalo pa je na kraju put Austrije krenulo samo nas troje, Maja, Vilko i ja. Parkirali smo na velikom parkiralištu kod donje stanice žičare. Informacije radi, masiv Dachsteina pripada Sjevernim vapnenačkim Alpama i blizu je poznatog skijališta Schladminga. S parkirališta je impresivan pogled na: Torstein (2948 m), Mitterspitz (2925 m) i Dachstein (2995 m). Pravi ljepotani. S parkirališta do pl. kuće Sudwandhutte (1910 m) vodi staza koju bi mogli okarakterizirati kao pravu šetnicu. Taman za zagrijavanje.

Kod kuće smo malo fulali stazu. Krenuli smo na suprotnu stranu i izgubili oko pola sata. Ma ustvari, ništ strašno. Bar smo malo bolje upoznali planinu.

Super ferrata Dachstein sastoji se od 3 nezavisne ferrate: Anna Klettersteig, Johann Klettersteig i Schulter Klettersteig koje zajedno čine više od 1300 metara visinske razlike.

S pl. kuće Sudwandhutte, staza se malo spušta, prelazi sipar i dolazi do ferrate “Anna”. Visoka je 300 m i težine C/D. Na početku vas odmah dočeka okomit greben i tak je skoro stalno dokle god ne izađete na položeniji dio gdje „Anna“ završava. Nakon samo dvadesetak metara kak smo se uhvatili „Anne“, Maja je odustala.

Do treće ferrate doći će stazom „615“.

Početak ferrate Johann Kletterrsteig, ujedno je i ključno mjesto ocjenjeno sa E. Stijena je previjesna a sajla nije fiksirana za stijenu nego se slobodno klati po njoj. Zeznuto, ali skroz.

Na pamet su mi došli svi oni silni sklekovi na vježbalištu na Jarunu i stiskanje guma za jačanje šaka i mišića podlaktice prilikom trčanja. Da nije toga bilo, uopće ne znam kak bi to sve izgural. Prva je ferrata opaka i tu nema zbora, ali „Johann“ je nekaj posebno. Ispenjal sam sve najteže slovenske ferrate, ali ovo se ne može usporediti ni s jednom od njih. Ni približno. “Johann” ima ocjenu D/E, visoka je 700 m i…ne znam kaj drugo reći nego da je jako, jako teška. Okomice su zastrašujuće a pogled u dubinu …da ti pamet stane!

Evo samo nekoliko riječi da otprilike shvatite ovo sa ocjenama. Težina ferrate mjeri se velikim slovima od A do F. S tim da je A najlakša ferrata dok je ona pod slovom F super teška tj. ekstremna. Ako je neka ferrata označena npr. sa D/E, kao „Johann“, to znači da je ferrata težine D ali morate računati da na njoj ima detalja koji su težine E. Kužite ?!

Johann Klettersteig izlazi tik kraj pl. kuće Seethalerhutte (2740 m).

Na pl. se kući nismo zadržavali jer nas je Maja nestrpljivo čekala pod stijenom Dachsteina.

Treća je ferrata najlakša, klasificirana je ocjenom B, što bi bio ekvivalent II do III u slobodnom penjanju i svladava visinsku razliku od otprilike 250 m.

Konačno sam si mogel priuštiti malo slobodnog penjanja. Samo sam na nekim mjestima koristil sajlu.

Pod vrhom malo gužvanja s penjačima u silasku i napokon na cilju. Dachstein, 2995 m visoki vrh kojeg krasi ogroman križ i pogledi na divna i zanimljiva brda. Zajednička fotka i odmah dolje. Prilično smo knap s vremenom.

Na pola ferrate odlučili smo se spustiti na ledenjak. Mislili smo da ćemo se tako brže spustili. Poslije se ispostavilo da je ovo bila kudikamo teža varijanta.

Maja je spomenula spuštanje žičarom. Ali kako je u tročlanoj ekipi bil jedan Međimurac i jedan Podravac onda možete mislit kak je cela priča na tu temu završila.

Stazom “615”, čiji je početak na sedlu s lijeve strane gornje postaje žičare ako se gleda prema dolje, spustili smo se do parkirališta. Inače, staza počinje ferratom težine B, potom slijedi dosadni sipar, pa onda normalna staza do pl. kuće Sudwandhutte i na kraju ona  šetnica s početka priče.

Gledamo sunce kako zalazi za daleke tamno plave planine. Vadimo vonderice. Još imamo dosta do našeg auta. Ali ferrate su iza nas. Sutra je nedjelja. Jutarnja kava do podneva i priče u nedogled.

08:45 PARKIRALIŠTE – 09:15 SUDWANDHUTTE (otišli u krivom smjeru i izgubili 35 min) = 1:05

09:50 SUDWANDHUTTE – 10:50 POČETAK FERRATE – ANNA KLETTERSTEIG – JOHANN KLETTERSTEIG – 15:40 SEETHALERHUTTE – 16:50 DACHSTEIN = 7:00

17:20 DACHSTEIN – 21:05 PARKIRALIŠTE = 3:45

UKUPNO HODA = 11:50