NP Risnjak 6. izlet OPŠ 2017.

Vikend 29. i 30.4.2017. bio je predviđen za šesti, ujedno i prvi dvodnevni izlet Opće planinarske škole 2017. HPD-a Željezničar – izlet u Nacionalni park Risnjak.

Polazak je bio s „klasičnog“ polazišta iza Lisinskog u 6 sati u subotu 29.04.2017. autobusom uz stajanje i ukrcaj ostalih školaraca, ali i drugih članova HPD-a Željezničar zainteresiranih za izlet, kod INA-e i na Savskom gaju, te je skoro pun autobus planinara krenulo put Platka, popularnog polazišta na uspone na Snježnik i Risnjak.

Uz pauzu za kavu ili čaj na odmorištu Ravna gora na u Mali dom Platak, odnosno Planinarski Dom Sušak (n/v 1127 m) , stiglo se oko 9 sati te smo oko 9.30 krenuli prema Snježniku; u početku šumskom cestom znanom kao Rimska cesta, koja u zimskom periodu godine služi i kao skijaška staza, prema Rimskim vratima. Na jednom dijelu  puta markacije su kratko vodile kroz šumu da bi se brzo ponovo izašlo na Rimsku cestu i nastavilo prema vrhu Radeševo, polaznoj točki skijaške staze.  Nedugo potom došli smo do odvojka lijevo koji nas je vodio do Rimskih vrata –raskrižja puteva te smo između mogućnosti uspona „kroz grlo“ i „preko grebena“  izabrali grebenski put.

Put nas je vodio gustom, visokom bukovom šumom,  još uvijek golom u ovo doba godine. Postupno put je postajao strmiji, a bukova stabla kržljavija i povijenija kao posljedica dugotrajnog snijega i jake bure u ovim krajevima. Izašavši  iz bukove šume dođosmo na travnatu kosinu s koje se vidjelo vršno stijenje Snježnika.  Sam pristup na vršni greben zahtjevao je ne tako zahtjevno penjanje stijenama, a izašavši na vrh osjetili smo nalete hladnog vjetra sjeverca koji je tjerao oblake velikom brzinom tako da su se izmjenjivala razdoblja sunca i naoblake.  Put od Platka do vrha Snježnika trajao je oko sat i pol.

Na vrhu Snježnika (n/v 1506 m) smo, kad su se svi izletnici skupili, ostali kratko vrijeme zbog vjetra, ali dovoljno da uživamo u širokim pogledima na Kvarner i kvarnerske otoke te područje Grobnički alpi na morskoj strani, planinski greben koji se na sjeverozapad proteže preko Međuvrha i Guslice, vrha s napuštenim vojnim kompleksom, pa sve do slovenskog Snežnika – najvišeg vrha ovog područja, te na Risnjak i šumovita prostranstva Gorskog kotara u unutrašnjost.

Još smo neko vrijeme odmarali oko planinarskog doma pod Snježnikom, nažalost napuštenog i u derutnom stanju,  da bi se zatim uputili sjevernom padinom Snježika prema livadi Lazac, u početku većinom kroz gustu klekovinu uz nekoliko nezgodnih zasnježenih ili smrnutih strmina, zbog čega smo se sporo kretali. Nedugo nakon ulaska u bukovu-jelovu šumu došli smo do Srebrnih vrata, uskog stjenovitog prolaza od kojeg nas je dalje prema Lascu vodio kameni „Frankopanski“ put.  Lazac je prostrana planinska livada od koje se pravac kretanja nastavio dalje na istok kroz lijepu gustu šumu te je put, približavajući se Schlosserovom domu pod Risnjakom, postajao strmiji, i osim jednog kratkotrajnog silaska prije konačnog uspona, bivao sve strmiji, ali unatoč tome ugodan za hodanje.

U popodnevnim satima stigosmo u Schlosserov dom na Risnjaku (n/v 1418 m), lijepi dom smješten na travnatom  sedlu između vrhova južnog Malog Risnjaka i Velikog Risnjaka (n/v 1528 m), a nakon ručka i ostavljanja stvari u spavaće sobe, dio planinara se odlučio na kratkotrajni strmi uspon klekovinom i stijenama, uz osiguranja sajlama na par mjesta, na vrh Veliki Risnjak, gdje su uživali u odličnim vidicima na Snježnik, slovenski Snežnik i prostranstva Gorskog kotara.

Sljedila je večera u domu uz druženje, pjesme uz gitaru i igre kartama sve do pred odlazak na počinak.

Ranom zorom, oko 5.20 sati, dio planinara odlučio je dočekati zoru na vrhu Velikog Risnjaka te je slijedio uspon odmah nakon buđenja, dok se dio odlučio spavati duže i na uspon se odlučio nakon doručka, ali uz poprilično jak sjeverni  vjetar na grebenu i znatno lošiju vidljivost u odnosu na prethodni dan.

Nakon uspona na vrh bilo je vrijeme za spuštanje u pravcu unutrašnjosti u goransko mjesto Crni Lug gdje se i nalazi uprava NP Risnjak, za što nam je trebalo više od 2 i pol sata spuštanja gustom šumom prepunom zaniljivih krških formacija poput škrapa, jama i stijena. Nakon ručka u Crnom Lugu i krenuli smo prema Zagrebu autobusom koji nas je i doveo na Platak, sretni s  iskustvom preljepog izleta i novih prijateljstava.

Polaznik OPŠ: Toni Krnić