Peti izlet OPŠ: Risnjak

U ranu zoru, dana 16.4. u 6.15h, krenuli smo od Lisinskog (kao i obično), put Gorskog kotara. Uz neizbježnu kavu putem, malo prije 9 stigli smo u Crni Lug. Od upravne zgrade Nacionalnog parka Risnjak (gdje nas, srećom, nije čekao lugar pa ulaz u park nismo platili:), krenuli smo Horvatovom stazom u napad na vrh. Uspon je trajao predviđena tri sata i bio (po mojoj slobodnoj procjeni) umjereno naporan. Putem je, dakako, platio barem jedan sendvič, a i rakija se bacila u krug.

Kako smo se približavali vrhu, vjetar je pojačavao. Oko 12.30 stigli smo i do planinarskog doma. U domu je bila otvorena zimska soba u kojoj smo se mogli skloniti od vjetra.

ris1

Najhrabriji su krenuli na vrh do kojeg su hodali još dvadeset minuta. Usprkos vjetru i uz pomoć sajle, dokopali su se i vrha te, kako čujem, uživali u prekrasnom pogledu.

ris2

Krenuli smo natrag preko Medvjeđih vrata. Na livadici prepunoj medvjeđeg luka, odahnuli smo i naučili novi čvor. Spust je, moram priznati, trajao dugo, no još je slađa bila piva u podnožju planine. Putem smo gazili i po snijegu, no unatoč Mladenovoj prognozi moguće kiše, s Risnjaka nas je ipak ispratilo sunce.