IZVJEŠĆE SA IZLETA U SLOVENIJU -KOPITNIK I GORE

klikni na album Katice Lekić

27.studenog 2011. iz  maglovitog Zagreba kreunuli smo autobusom u 7 sati  prema Krškom,  Zidanom mostu i Rimskim toplicama.Od 36  sudionika izleta, 16 se opredjelilo za dužu pješačku turu od Zidanog mosta do Kopitnika(Grupa A), a 20 je krenulo autobusom preko  Rimskih toplica(Grupa B).

Grupu A je  iz  Zidanog mosta preko  V.Širja  vodio Branislav Livaić.

Šesnaest planinara odlučilo se na uspon na 914 m visoki Kopitnik  direktno iz Zidanog mosta (204 m/nm). Prvo na željezničkoj stanici odlučili smo popiti kavu, a neki i nešto malo jače te iza pola deset krenuli uz rijeku Savinju prema našem cilju. Božena je na početku puta odredila – vođa je Branimir, a na začelju naš Toni. Nakon cca 500 m od željezničke postaje skrećemo po markaciji direktno u šumu. Uspon ispočetka i nije toliko strm kako se činilo, a tek kasnije dolazimo do sempertina koje nas vode do grebena Velikog Širja i ubrzo stižemo istoimeni  zaseok.Otvara se prekrasan vidik na planinu Veliko Kozje a nas put vodi asfaltnom cestom do kraja zaseoka,te nakon toga ponovo ulazimo u šumu.Magla koju smo ostavili u dolini polako se počela dizati a sunce je počelo otapati inje s drveća pa nas je u šumi dočekala padavina inja. Nakon otprilike deset minuta stižemo do naglog skretanja prema kopitniku. Idemo po makadamu do planinarske staze gdje  nam se pruža pogled na stijene kopitnika. Skrenuvši s makadama put postaje strmiji i zanimljiviji, a stijene ostaju desno od nas. Nakon uzbrdice put skreće naglo desno i gotovo po ravnom djelu hrbta.Dolazimo do proplanka s lovačkom kućom, te nas put vodi još otprilike deset minuta do vrha.  S vrha se pruža veličanstven pogled na Zasavje.Po nekim podacima duljina uspona na Kopitnik iz Zidanog mosta iznosi 6,19 km s visinskom razlikom od 709 m, da to savladamo nama je trebalo dva i pol sata laganog hoda. Odmaramo se, slikamo i krećemo prema kući pod Kopitnikom gdje nas treba čekati druga grupa, nju susrećemo po silasku s vrha. A o tome malo Božena.

Grupu B  je vodila Božena Kralj-Vrsalović

klikni na album Božene Kralj-Vrsaliv

Pola sata smo se zadržali na kavi u Rimskim toplicama i obišli crkvu  Sv Marijete, te  produžili do mjesta Marno, gdje smo  uz pratnju simpatične domarke Branke iz  Doma na Gorama, cestom preko Turja skrenuli  do  podnožja  Koče  na Kopitniku. Za  20 minuta  pješica po predivnom sunčanom vremenu stigli smo  u ugodan ambijent  vrlo dobro održavane planinarske kuće  na Kopitniku(865m),okrijepili se čajem i domaćom travaricom te krenuli na vrh Kopitnika (910m). Staza  je bila suha, mjestimice strmija, a pri završnom usponu na vrh je postavljena sajla. Na samom vrhu nema mjesta za više od 8 planinara, pa smo naizmjence uživali u prekrasnim pogledima na Savinjsku dolinu,  Tolsti vrh, Šmohor, Pohorje,Veliko Kozje, Medvednicu i Gorjance. Tu smo se susreli s  našom Grupom A i zajedno krenuli prema Koči na Kopitniku., gdje je slijedio kraći odmor, zajedničko fotografiranje i nastavak pješačenja do sljedećeg cilja  planinarskog doma na Gorama (762m), gdje nas je čekao unaprijed dogovoren odličan i obilan ručak. Domarka Branka se sa svojom družinom pobrinula da nam ovaj  prvi posjet Gorama doista ostane u trajnoj uspomeni. Obećali smo  doći  opet iduće godine.

Poslije ručka  većina je obišla . obližnji vrh (786m)  s crkvicom Sv.Jurja iz 15 stoljeća odakle smo promatrali okolne planine obasjane crvenilom zalazećeg sunca. U 16 sati je već počeo padati mrak  Autobus nas je. čekao pred domom te smo u 17 sati  krenuli prema graničnom prijelazu  Bregana. Na granici nije bilo dužeg zadržavanja i u 19,30 stigli smo u Zagreb.