PLANJAVA 16.6.2013.

KAMNIŠKO – SAVINJSKE ALPE

klikni na sliku za pregled albuma

Iz Zagreba krećemo u 6.00 sati, autom, nas pet: Andreja, Anuša, Sanja, Nikola i ja, te u Logarsku Dolinu stižemo nešto poslije 9.00 sati. (ulaz u Logarsku Dolinu naplaćuje se 7€ po autu). Sa parkirališta pri Koči pod slapom Rinka (934 m) , krećemo na turu u 9.30 sati, prema domu na Okrešlju. Put do Doma stvarno je atraktivan, počevši od legendarnog slapa i Orlovog gnijezda, preko drvenih mostića i stepenica, pa do izvora Savinje. Na Domu kratki odmor i krećemo dalje prema Kamniškom sedlu. Nakon strmog uspona dolazimo do ulaza u stijenu i tu se javlja najveći problem današnje ture. Naime, da bi ušli u stijenu morali smo priječiti jedan nezgodni, strmi dio koji je bio potpuno pod tvrdim snijegom, tako da nije bilo druge nego upotrijebiti neko cepin, neko dereze. Dobro da smo iz imali! Nastavljamo  uspon po ferati do Kamniškog sedla odnosno Kamniške koče (1884m), tu se vrlo kratko odmaramo jer su se počeli navlačiti oblaci i krećemo na završni uspon prema današnjem cilju. Na usponu do vrha ponovno smo se susreli sa nekoliko nezgodnih priječenja, ali tu je snijeg bio puno mekši tako da nam zimska oprema nije bila potrebna. Uspon do vrha bio je dosta naporan zbog sparine, sunce je sjalo kroz oblake, bez vjetra i samo smo čekali neki pljusak. Kada smo bili na samom vrhu također je bilo oblačno, tako da nismo imali čiste vidike, ali bar nas je kiša poštedjela. Zato se ponovno razvedrilo prilikom spuštanju pa smo se na Kamniškoj koči zadržali gotovo sat vremena i nakon toga krenuli natrag prema Logarskoj dolini. Onaj opasni detalj sada je bio puno lakši jer je snijeg bio mekši iako smo i sada koristili cepine. Na Okrešlju se više nismo zadržavali tako da smo se na parkiralište spustili oko 18.00 sati. Na putu prema Zagrebu sve smo začinili fenomenalnim krafnama u Trojanama, a u Zagreb smo se vratili oko 22.00 sata.

Što reći o Planjavi. Iako je opće stajalište da je to jedan od dostupnijih i lakših vrhova u Kamniškimalpama, (vjerojatno je to tako jer nema puno tehničkih detalja), fizički je stvarno naporno, jer ipak treba po nezgodnom terenu, savladati visinsku razliku od gotovo 1500 m.

Naša satnica: Koča pod slapom Rinka – Dom na Okrešlju: 9.30-10.15,  Dom na Okrešlju – Kamniška Koča na Kamniškom sedlu: 10.30 – 12.10, Kamniška Koča – Planjava Vrh: 12.30 – 13.50, Vrh – Kamniška Koča: 14.20 – 15.20, Kamniška Koča – Koča pod Slapom Rinka:16.10.-18.00

 

Pozdrav

Krešo