POHOD NA ZARIN

U nedjelju 3.4. 2011.po lijepom, sunčanom vremenu uputili smo se na Pohod na Zarin, vrh od 828 m nad morem, na Škamnici – planini pored Brinja(koje se prvi puta spominje u pisanim dokumentima još 1411. godine).               Naši domaćini bili su članovi mladog planinarskog (reaktiviranog) društva “Škamnica” iz Brinja, koje je (re)osnovano prije godinu i pol dana ( a koje se prvi put spominje još 1934. godine). U organizaciji našeg Društva sakupilo se 144 čovjeka -Željezničari i manja društva(S. Kempni, Zgb.Matica Sisak, Brežice) – 53 planinara, Naftaplin – 23 planinara i Medvešćak – 68 planinara. Bili smo raspoređeni u tri autobusa.
Jutarnje sakupljanje bilo je oko 9 sati uz Upis i Dnevnik Pohoda – za šest dolazaka  na Pohod obilazniku se dodjeljuje naslov Prijatelja Brinja te mu se na trajnu ČAST uručuje PRIZNANJE pod brojem.
Na turu se krenulo oko 10 sati  po dobro uređenoj stazi.Na vrhu smo bili za oko dva sata. Tu smo upriličili odmor, a veliki  broj učesnika obišao je i vidikovac Kozjak sa kojeg se pruža lijepi vidik na Brloško polje i Gusić jezero. Na povratak smo utrošili oko jedan i pol sat.
U Brinju smo posjetili i razgledali stari Frankopanski grad Sokolac sa najočuvanijom trokatnom kapelom u ovom dijelu Evrope, iz 15.stoljeća.

U kapeli su dva predivna, nedavno restaurirana oltara – Pieta i sv. Trojstva (po kojem se i zove kapela). U supstrukciji kapele smještena je izložba naziva:”Plemićki grad Sokolac” Hrvatskog povijesnog muzeja, autora prof. Drage Miletića. Također je tog dana otvorena Zbirka narodnog blaga općine Brinje sa preko 700 izloženih predmeta. U blizini smo se našli i na 45 paraleli koja prolazi točno preko starog brinjskog mosta iz oko 1800. godine. Na Maloj placi organizirana je planinarska veselica sa  četiri kotla čuvenog brinjskog graha  s mesom (prijavljenih učesnika Pohoda ::530 planinara!!!!!!), i obaveznom drugom prehrambenom namjernicom – pivom. Bilo je i pjesme, plesa i veselja.
U kasnim popodenvnim satima (18 h) uputili smo se natrag, u Zagreb, zadovoljni i sretni.
Naši domaćini brinjaci nam se zahvaljuju na dolasku i očekujuj nas i sljedeće godine!

Višnja Krznarić