Tomaž Humar: Alpinist koji je pomicao granice

U utorak 6.11.2012., u Centru za kulturu Trešnjevka, održat će se tematska alpinistička večer posvećena slavnom slovenskom alpinistu Tomažu Humaru. Posebni gosti programa bit će hrvatski himalajski veteran Stipe Božić, Tomažev prijatelj, snimatelj i pratitelj na brojnim ekspedicijama, te zadnji Tomažev penjački partner, slovenski alpinist Aleš Koželj.

U okviru programa bit će prikazani dokumentarni filmovi Reticent Wall i Dhaulagiri Express. Filmove je snimio Stipe Božić, a prate nadaleko poznate Tomaževe solo poduhvate – uspon smjerom Reticent Wall u El Capitanu i uspon južnom stijenom Dhaulagiria. Iako su nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, ovi filmovi nikada do sada nisu javno prikazani u Hrvatskoj.

Nakon projekcije filmova bit će predstavljeno hrvatsko izdanje biografije Tomaža Humara kanadske autorice Bernadette McDonald koje ovih dana objavljuje izdavačka kuća Libricon. Knjiga je prvi put izašla u Velikoj Britaniji 2008., iste godine dobila je prestižnu Kekoo Naoroji nagradu za najbolju knjigu s planinskom tematikom, a zatim je obavljena u SAD-u, Kanadi, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i sada Hrvatskoj.

Početak programa je u 19 sati, cijena ulaznice je 25 kn, a sav prihod od programa ide u korist fonda Penjati se mora, inicijative za edukaciju alpinista u Hrvatskoj.

Svaka ulaznica sudjeluje u tomboli a za nagrade su se pobrinuli partneri projekcije: Aquapac, Chevrolet, Columbia, Fothia, Sony, Volvo i Vrhunac.

Ulaznice se mogu kupiti u Columbia Brand Store Arena Centar, Vrhunac Vlaška i Summit Club Ilica, te u utorak na sastanku SDI sekcije Trnjanska cesta 5b (19-20h)