ŽENE U PLANINI

Nedelja  10.03.2013_________________________________

PODKILAVAC – HAHLIĆI

Tradicionalno polazište za Hahliće je selo Podkilavac, na rubu Grobničkog polja. Planinari koji dolaze autocestom iz smjera Gorskog Kotara trebaju sići na izlaz „Kikovica“ i uputiti se prema Čavlima. U Soblima treba skrenuti desno prema Dražicama (podvožnjak ispod autoceste). U centru Dražica, na kružnom toku, jedan krak se odvaja za Podkilavac (3 km). Okretište autobusa (zadnja stanica) je i naša polazna točka.

Uz potok lijevo, nakon 10 min hoda markacija skreće desno preko betonskog mostića. Iza njega se nastavlja kolni put do stupa sa putokazima. Nas zanima srednja „preko čeke“, to je najčešći prilaz Hahlićima.

Svi putevi svladavaju visinsku razliku od 800 m i vode terenima obraslim travom i šumom.

USPON PREKO ČEKA

To je nekad bila lovačka čeka, ostalo je ime. Markacija nas dalje vodi strmo livadama i šumom 1 h do kolnog puta prema Hahlićima na rubu livada. Druga polovica puta 1 h je uspon po livadama, a dijelom po kolnom putu za Hahliće ili njegovim prečacima. Završni dio uspona vodi usjekom između obronaka Dnića (1190 m) i Ćunina glava (1160 m). Tri minute prije planinarskog doma nailazimo na tri lokve (Hahlići*)

PLANINARSKI DOM HAHLIĆI (1097 m)

Nalazi se na južnoj padini masiva Obruča na malom zaravanku između Dnića i Ćunine glave. To je lijepa  prizemnica sa potkrovljem. Od doma se pružaju lijepi vidici na riječki zaljev, otoke, Grobinjštinu i Učku. Pl. dom je okružen lijepom šumom smreke i planinske bukve.

* Hahlići su tri lokve na rubu travnate uvale, 3 min od planinarskog doma. Na tom mjestu se nalazi izvor ispod kojeg su prije tri stoljeća pastiri obzidali tri bunara, jedan iznad drugoga, tako da se mogu preljevati. U narječju Grobinjštine to zapravo znači Kalići (deminutiv od kal, lokva)

______________________________________________________________________________________

Sastanak sudionika izleta je u 6:00 h iza Koncartne dvorane Vatroslav Lisinski

Polazak u 6:15 h

Autobus kreće iz Zagreba autocestom u smjeru Karlovac – Bosiljevo – Rijeka do izlaza Kikovica. Nakon izlaska sa autoputa nastavljamo prema Čavlima i dalje do Podkilavca.

Kratki odmor je predviđen na stajalištu Ravna Gora (15 min.)

Nakon dolaska (9:00 h) u Podkilavac okupljanje svih sudionika. Otvorenje manifestacije je uz svečanu kapljicu dobrodošlice.

Opis izleta:

Polazak:

9.15 h, nakon pozdravnog govora

Planinarski pohod prolazi rutom „preko čeke“ prema planinarskom domu Hahlići. Hoda se 2,5 h do 3 h.    Po dolasku ćemo obići dva najbliža vrha Ćunina glava (10 min) i Dnić (15 min) zbog osobito lijepih vidika prema moru.

Planinarska oprema: standardna sa zimskim dodatcioma (kapa, rukavice te čeona lampa za svaki slučaj)

Ukupno 5 do 6 sati hoda

Od 13:30 h ručak

Menu za ručaki:

  • Maneštra – 20 kn,
  • Jota – 20 kn
  • Kiseli kupus s kobasicom – 20 kn
  • Palačinke
  • Piće po pristupačnim cijenama.

Povratak: u 15:30 h ili po dogovoru ovisno o vremenskim prilikama.

Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Napomena:

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

Vodič: Nada Batinica Trkulja, 098 98 39 713