Obiteljska sekcija: Martinščak-Vinica-Plovidba žitnom lađom 23.04.2023. (nedjelja)

Izlet je prvenstveno namijenjen djeci uz pratnju roditelja, baka, djedova…

Vrhovi Vinica i Martinščak kontrolne su točke Hrvatske planinarske obilaznice, što znači da će biti i žigova za vaše knjižice. Nakon odmora spuštamo se u Dugu Resu gdje nas čeka naš bus kojim ćemo se odvesti do mjesta. Brođani, 15-tak km udaljenom od Karlovca. Karlovac je povijesni lađarski grad, kuće uz Kupu imaju prilaze do pristaništa, drveni čamci na rijekama su uobičajeno prijevozno sredstvo. Mi ćemo se voziti žitnom lađom „Zora“, autentičnim drvenim brodom kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom. Plovidba jedinstvenom europskom atrakcijom dočarat će nam doživljaj prošlog vremena kada se žito prevozilo lađama, rijekama Kupom i Savom. Vožnja traje oko 1:30 sat.

Plan izleta: Našu hodnju započeti ćemo u mjestu Ladvenjak odakle ćemo šumskom stazom krenuti prema Martinščaku, 346 m visokom brijegu povrh rijeke Korane, jugozapadno od Karlovca. Vrh je lijepa livada s kapelom sv. Martina, sagrađenom 1936.g. Na Martinščaku se u davnini nalazilo naselje u kojem je, prema nekim povjesničarima, 1102.g. potpisan ugovor Pacta
Conventa kojim su Hrvati izgubili samostalnost. Staza nas dalje vodi prema zapadu, prema vrhu Vinica, 321 m, odnosno planinarskoj kući Mladen Polović koja je sagrađena na mjestu odakle se pruža pregledan vidik prema Karlovcu. Ovdje ćemo imati dužu pauzu za odmor i ručak.

Vrijeme i mjesto polaska: Nedjelja, 23.04.2023. polazak iz Zagreba u 7:00 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Povratak: do 19:00 sati u Zagreb

Predviđeno vrijeme hodanja:  Izlet je tehnički nije zahtjevan, kondicijski umjereno, oko 11 km, 5 sati hodnje s uključenim
odmorima

Obavezna oprema: standardna planinarska prema vremenskim uvjetima: gojzerice, rezervna odjeća i tenisice za
autobus

Prehrana i voda: : iz ruksaka do dolaska na dom na Vinici, gdje je ponudjen gulaš po cijeni 4 Eur za odrasle, 2 Eur za djecu do 10 godina. Za obrok se potrebno prijaviti vodičima, porukom ili na WhatsApp grupi.

Dokumenti: planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za 2023.god, osobna i zdravstvena iskaznica

Troškovi izleta: Troškovi prijevoza autobusom 8 eura. Cijena plovidbe je 10 eura za odrasle, 6 eura djeca (uključeno je piće dobrodošlice). U domu na Vinici gulaš po cijeni 4 eura za odrasle, 2 eura za djecu do 10 godina (obavezna prijava vodičima prije izleta)

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 5 eura uplatiti na IBAN HPD Željezničar HR6723600001101578015.
Izlet je limitiran brojem mjesta u busu (60 osoba). Uplatom akontacije osigurali ste svoje mjesto na ovom izletu.
Opis plaćanja: VINICA. Poziv na broj: vaš OIB.
Potvrdu uplate poslati Ani Milin na WhatsApp ili mail. Akontacija može i osobno, vodičima utorkom od 19:00-20:30 u prostorijama društva.

Vodiči: Ana Milin, mob. 091 6526 239  mail: ana.milin@autosiget.hr
             Zvonko Kolić, mob. 091 4552 392  mail: zvonkolic@gmail.com

U slučaju lošeg vremena izlet se prebacuje za drugi termin ili na drugu lokaciju.

Odustanak od izleta:

Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 7 prije izleta ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.