Pohod na Oštrc 06. listopada 2013.

U čast Dana HPD-a Željezničar i Dana željezničara svake se godine prve nedjelje u listopadu organizira planinarski pohod na Oštrc stazama Samoborskoga gorja.

Gostoljubiva jednokatnica planinarskog doma Željezničar oživjela je vedrim i srdačnim ozračjem, raspjevanim tonovima žica i plesnim koracima, sjećanjima i pričama iz najdubljih džepova planinarskih skuta, dobrom hranom i pićem, laskavim priznanjima…

Poneseni duhom posebnoga dana, prisjetili su se i sveca i zaštitnika svih onih koji pomažu drugima, gorskih spašavatelja, svih planinara i onih koji pohode gore. Onoga koji je ondje sve  uzvisio i od vremena izuzeo i čeka Posljednje Ljude.

Po boji lišća, magli i tihoj kiši, rekli bismo, jesen je, ptice su se utišale i ovaj dan je tek dan među danima.

No ipak,  po nečem u grudima, mora biti u nama vjetar i grančica što pozna staze prošlosti, prostranstva, visine, bjelinu, unutrašnji sklad  i krasotu Svijeta. Ondje, jekama davnine, planinari  razgorješe vatre na stazi, vrhuncu i stijeni  i oživje im u dlanovima drhtavo svjetlo pa ostaviše znamen Svijetu onoga što su oduvijek nosili u grudima, čuvali, sanjali i voljeli … nisu li oni danas na ovome Svijetu POSLJEDNJI MALI DIVOVI.

Dijana Petrak