Izvještaj s ekspedicije HPDŽ Kavkaz 2018.

Popis sudionika: Mirela Rakocija (SVP), Nada Bilobrk (AO), Vesna Žarak (AO), Nataša Petrin (AO) , Anja Piljek (AO), Vladimir Dado Mesarić (AO), Rene Lisac (AO), Goran Kelečić Kele (AO), Ivan Palfi (SVP), Marko Škrbina (SVP), Gordan Beda Bedenic (SO), Milivoj Uroić (SO), Tin Cvitković (SO), Bernard Bregar Berni (SO, AO), Tomislav Lopandić (AO), Dušan Duke Buinac (AO) i Iva Džeba (SVP). 

Sjeverna Ušba, 4697 m

Od davnog srpnja 1974. godine pa sve do danas nije bilo hrvatske ekspedicije na kavkaskoj planini Ušbi. U analima hrvatskog alpinizma ta se godina povezuje s najvećom tragedijom hrvatskog alpinizma kada su život u lavini izgubili alpinisti Nenad Čulić, Viktor Tabaković, Ante Bedalov i Urso Vrdoljak. Tijelo zadnjeg od njih, Nenada Čulića, pronađeno je tek 2013. godine. Četrdeset i četiri godine kasnije, jednako kao i tada, ekspediciju HPDŽ Kavkaz 2018. je vodio Vladimir Dado Mesarić. Sedamnaesteročlana ekspedicija je u periodu od 14. 8. do 2. 9. 2018. na gruzijskom Kavkazu imala dva cilja: prvi, tzv. cilj društva, zajednički uspon članova sva tri odsjeka HPDŽ-a jugozapadnim grebenom na 4858 m visok Tetnuldi, te drugi, alpinistički cilj, uspon sjeveroistočnim grebenom na 4697 m visoku Sjevernu Ušbu. Cilj društva uspješno je ostvaren usponom jedanaest članova HPDŽ-a na Tetnuldi: Rene Lisac, Nataša Petrin, Nada Bilobrk i Tin Cvitkovic popeli su se na vrh 21. 8. 2018. dok Goran Kelečić, Mirela Rakocija, Bernard Bregar, Tomislav Lopandić, Vesna Žarak, Goran Bedenic i Dušan Buinac to čine 22. 8. 2018.

23. 8. 2018. okupljanjem svih sedamnaest članova ekspedicije u Mestii uslijedile su pripreme za drugi dio ekspedicije.

Layla Peak, 4008 m

Nakon dva dana odmora i priprema 25. 8. 2018. četvorka u sastavu Marko Škrbina, Ivan Palfi, Anja Piljek i Goran Bedenic odlaze na uspon na 4008 m visok Layla peak. Na vrh Layle četvorka se uspješno popela 27. 8. 2018. čime je osvojen još jedan za ekspediciju važan četirirtisućnjak. Ostali članovi ekspedicije odlaze u Mazeri, ishodišno mjesto za uspon s gruzijske strane na Ušbu, dok se Dušan Buinac vraća za Hrvatsku. 26. 8. 2018. Vesna Žarak, Nataša Petrin, Tin Cvitković, Mirela Rakocija, Nada Bilobrk, Rene Lisac, Bernard Bregar, Tomislav Lopandić i Goran Kelečić iz Mazeria odlaze na granicu ledenjaka pod platoom Ušbe gdje na oko 2800 m dižu prvi kamp. Uvidom u zahtjevnost ušbinskog ledenjaka idući dan se samo četvorka u sastavu Rene Lisac, Bernard Bregar, Tomislav Lopandić i Goran Kelečić podiže preko izuzetno kompleksnog, ali sigurnog ledenjaka do platoa Ušbe na oko 4100 m i tamo podiže drugi kamp. Ostali ostaju u prvom kampu nekoliko dana prije povratka u Mazeri. Isti dan Vladimir Dado Mesarić i Milivoj Uroić se iz Mazeria dižu do granice ušbinskog ledenjaka i postavljaju spomen-ploču u sjećanje na stradale hrvatske alpiniste 1974. godine na za to predviđenoj stijeni pored koje prolaze svi posjetitelji te destinacije. Vraćaju se u Mazeri i pridružuju se Ivi Džebi.  

Sljedeći dan, 28. 8. 2018. u zoru četvorka alpinista započinje svoj uspon sjeveroistočnim grebenom na 4697 m visok vrh Sjeverne Ušbe i time postaju prvi Hrvati kojima je to uspjelo.

Sjeverna Ušba, 4697 m

Uslijedio je jednako zahtjevan povratak do drugog kampa na Ušba plato koji je uključivao brojna otpenjavanja i spustove po užetu. 29. 8. 2018. spuštaju se kroz labirint ledenjaka u Mazeri u koji se isti dan, nešto ranije spustila i petorka koja ih je pratila do ruba ledenjaka. 30. 8. 2018. je uslijedio povratak ekspedicionista u Hrvatsku u koju Goran Kelečić, Marko Škrbina, Vesna Žarak, Ivan Palfi i Nada Bilobrk stižu avionom isti dan dok ostali putuju kombijem i stižu 2. 9. 2018.

Uspješnim hrvatskim usponom na Ušbu i postavljanjem spomen-ploče stradalim hrvatskim alpinistima 1974. godine simbolično je zaokružena jedna višegodišnja priča. Četvero penjača koji su se popeli na Sjevernu Ušbu svoj su uspon posvetili penjačima koji su 1974. godine stradali u lavini.