Izvještaj s trećeg zajedničkog izleta – Mont Blanc masiv

Popis sudionika: Iva Džeba (SVP), Mirela Rakocija (SVP), Nada Bilobrk (AO), Vesna Žarak (AO), Nataša Petrin (AO) , Anja Piljek (AO), Vladimir Dado Mesarić (AO), Nevenko Špoljarić (AO), Rene Lisac (AO), Goran Kelečić (AO), Ivan Palfi (SVP), Marko Škrbina (SVP), Gordan Beda Bedenic (SO), Milivoj Uroić (SO), Tin Cvitković (SO) i pridruženi član Dušan Djuk Buinac (AO).

Produženi vikend 22.-25.6.2018. ekspedicijski tim još je davno odlučio provesti u području Mont Blanc masiva, a vremenske prilike su nam srećom to i dozvolile. Nažalost, nisu svi mogli krenuti u isto vrijeme niti ostati ostati jednako dugo, ali su se ekipe po slobodnim danima uspješno složile po autima.

22.6. u 4 ujutro 3 auta u sastavu Iva, Mirela, Anja, Dado, Neno, Beda, Milivoj, Ivan, Marko, Tin i Djuk kreću iz Zagreba do Courmayeura, živopisnog gradića u Italiji, neposredno ispred tunela Mont Blanc. Iz njega do Pointe Helbronner, odnosno doma Rifugio Torino (3375 m) ide svemirska žičara koja za 49 eura omogućava brz i lak pristup i silazak s ledenjaka. Zbog količine opreme odlučili smo izgraditi logor relativno blizu doma, podno vrha Le Petit Flambeau. Podigli smo šatore, večerali i zavukli se u vreće taman prije zalaska sunca i drastičnog pada temperature.

 

23.6. ustajemo u 4 ujutro i oko 5 krećemo preko ledenjaka Glacier du Geant prema našem cilju – Tour Ronde (3792 m, JI greben preko Col Freshfield 45-50°, AD, II). Valja napomenuti da unatoč niskoj ocjeni ne treba podcjenjivati zahtjevnost ovog uspona, čemu svjedoči i činjenica da je samo tijekom lipnja ondje bilo više nesreća sa smrtnim posljedicama. Kuloar su ispenjali gotovo svi, a na vrhu su bili Mirela i Tin te Anja i Neno.

 

 

24.6. osvanulo je oblačno i hladno jutro pa smo kod logora vježbali tehnike kretanja po ledenjaku i izvlačenja iz pukotina. Poslijepodne se nakratko razvedrilo pa su Anja, Dado, Beda, Ivan, Marko i Tin prošetali na Le Petit Flambeau (3407 m). Nedugo poslije u kamp su stigli Nataša, Nada, Vesna, Rene i Kele.

25.6. Dado, Neno, Djuk, Beda i Anja vraćaju se u Zagreb, a preostali članovi dijele se u dvije ekipe:

Mont Blanc du Tacul (4248 m) – Beda i Milivoj došli su do Refuge des Cosmiques, a Iva, Mirela,  Tin, Marko i Palfi do vrha.

   

 

Dent du Géant (4013 m) – Kele, Nada i Vesna penju JZ stijenu Burgener palates (D-, 5c, obvezno 4c, 220 m), a Rene i Nataša Geant Branche (D+, 6a, obvezno 5c).

 

 

 

 

 

 

26.6. Iva, Mirela, Tin, Marko i Palfi vraćaju se u Zagreb. Kele odmara u kampu, a Nada i Vesna odlaze do Refuge des Cosmiques. Rene i Nataša penju Pointe Adolphe Rey – Voie Salluard (TD-, 6a, ovezno 5c, 240 m).

27.6. Nada se odmara u Cosmiquesu, Nataša se odmara u kampu, Vesna se vraća u kamp. Rene i Kele penju Triangle du Tacul – Chere couloir (D, WI4, M3 II).

 

 

 

 

 

 

28.6. Nada i Kele s Cosmiquesa idu na Mont Blanc – Trois Monts route (PD+, III), a Vesna, Nataša i neumorni Rene odlučuju se za prečenje Aiguilles Marbrees (AD+, 5a). Pri silasku s Mont Blanca Nadu su neočekivano uhvatile visinske tegobe, te je zbog potencijalnog rizika razvijanja plućnog edema u konzultaciji s liječnicima i članom PGHM Chamonix spuštena u dolinu helikopterom, nakon čega su svi simptomi nestali.

    

29.6. Povratak.

Primarni cilj ovog izleta bio je boravak i druženje u ekstremnim uvjetima ledenjaka, a preko toga i bolje upoznavanje i povezivanje članova Društva prije predstojeće ekspedicije na Kavkaz. U otežanim uvjetima brzo se razvilo zajedništvo neophodno za uspjeh bilo kojeg tima. Uz to,  bolje smo upoznali i sami sebe, otkrili slabije točke u vlastitom znanju i/ili fizičkim mogućnostima na kojima treba poraditi, testirali smo opremu, vježbali i primjenjivali tehnike kretanja i osiguravanja po snijegu, ledu i na stijeni te usput popeli značajan broj vrhova. Ponovilo se!

Tekst: Anja Piljek

Foto: sudionici uspona