Peru EPISODE 1: Huaraz

Naša prethodnica Marko Škrbina i Ivan Palfy popeli su Urus (5420 m), Ishinca (5530 m) i Tocllaraju do 5700 m, te su nastavili svoj uspješni pohod vrhovima Cordilliera Blanca. Glavnina ekipe okupila se nešto kasnije, između 25. 7. i 5. 8. u Huarazu.

Prva faza svakog penjanja u Cordilliera Blanca je svakako boravak nekoliko dana u Huarazu na 3000 m, zbog logistike ili aklimatizacije. Obzirom da smo imali različite letove i da je 70 % naše prtljage izgubljeno po raznoraznim aerodromima od Istanbula do Lime, nije čudno da je naša epizoda “Huaraz” trajala značajno dulje nego planirano.

Dane smo ipak izvrsno iskoristili za upoznavanje i uživanje grada, trekinge, penjanje sportića, bicikliranje + downhill, i najbitnije – kvalitetne jednodnevne aklimatizacije do 4600 m moguće iz grada i bez zimske opreme. Definitivni rekorder je Dado, koji je odradio više toga od svih nas! Prve dane su obilježile, uz logističke i zdravstvene peripetije, većinu kojih se može pripisati prilagođavanju Peruanskoj kuhinji i higijeni.

No čim nam je prtljaga stigla (zadnji paket 9. 8. u 7 h ujutro) krenula je druga faza – aklimatizacije iznad 5000 m u dolinama oko Huaraza, Llaca i Ishinca.

Tekst: Rene Lisac

Foto: Članovi ekspedicije