Polazak ekspedicije Cordillera Blanca 2019.

U proljetnim i ljetnim mjesecima projekt Put Ekspedicionizma prolazio je kroz turbulentno razdoblje. Intenzivne pripreme u Paklenici, Alpama i Dolomitima ispreplele su se s nizom ozljeda, koje su u nekim trenucima gotovo ugrozile planove za ekspediciju Cordillera Blanca 2019. Tri slomljene noge dovele su u pitanje sudjelovanje tri člana ekspedicije, kao i njihovih boljih polovica, što čini ozbiljan poremećaj u ukupnom broju članova.

Kondicijski trening na Učku

Anja Piljek je u travnju na Japetiću doživjela težak prijelom noge. Na izletu u NP Paklenica krajem svibnja Tomislav Kupinić je penjući smjer Kamasutra u Anića Kuku pao i slomio nogu. Samo vikend poslije, prilikom penjanja smjera Warschrumpel u Austriji u području Grazer Bergland, Tomislav Lopandić također u padu lomi nogu.

Grazer Bergland, Foto Nataša Petrin
Grazer Bergland, Foto Nataša Petrin

opširnije na linku: http://www.aozeljeznicar.hr

Vježba samospašavanja u organizaciji HGSS Zagreb

Unatoč tome, ekspedicija u Peru je ovih tjedana dobila svoju konačnu formu, intenzivne pripreme članova ekspedicije u obliku dogovora, prikupljanja opreme, treninga, ponavljanja ledenjačkih vježbi, edukacijama visinske medicine i prve pomoći i sudjelovanja na radionicama spašavanja su u svom vrhuncu. Tomislav Lopandić se ipak uspješno oporavlja i priprema te je time broj sudionika ekspedicije zaokružen na:
01 Tomislav Lopandić
02 Rene Lisac
03 Vladimir Mesarić
04 Bernard Bregar
05 Mirela Rakocija
06 Goran Kelečić
07 Nataša Petrin
08 Ivan Palfi
09 Marko Škrbina
10 Vesna Žarak
11 Nada Bilobrk
12 Tin Cvitković
13 Sanja Đurin
14 Ranko Žnidarić
15 Jelena Karamović

Peru, Foto Ivan Palfi

U ponedjeljak 22. 7. ekspedicija je krenula!  Marko Škrbina i Ivan Palfi započeli su putovanje u Peru i unatoč problemima s prtljagom 25. 7. napravili su prvi aklimatizacijski uspon do visine od 4600 m u području jezera Churup u blizini Huaraza. Naš vođa i idejni začetnik projekta Vladimir Mesarić krenuo je u četvrtak 25. 7. Ostatak članova kreće na ekspediciju u periodu između 30. 7. i 3. 8.

Jezero Churup 4500 m Peru, Foto Ivan Palfi

Od srca se zahvaljujemo na sudjelovanju u pripremama i trudu članovima Tomislavu Kupiniću, Gordanu Bedenicu, Anji Piljek i Marijani Šiljac koji su morali zbog spomenutih ozljeda odustati.

Tekst: Tomislav Lopandić i Rene Lisac