Solunska glava (2540 m)

U okviru godišnjeg izleta HPD Željezničar iz Zagreba, jedan od vrhova koje smo posjetili bio je i Solunska glava, visine 2540 m. To je najviši vrh planine Jakupice ili kako se prije zvala Mokra planina. Potonji naziv je nastao zbog velike količine padalina i geološkog sastava koji ne propušta vodi da ponire u podzemlje.

Glavno polazište za uspon na Solunsku glavu je selo Nežilovo (700 m). Od dvije varijante uspona mi smo izabrali lakši, ali duži i dulji put prema planinarskom domu Čeples (1450 m). Iako se većinom hoda po dobroj makadamskoj cesti, vidici koji se povremeno otvaraju na okolne vrhove nagovješćuju što nas još čeka na putu. Nakon 8 km stigosmo do odvojka staze koja nas je u sat hoda po prečnicama strmih padina dovela do izvora rijeke Babune. Tok ove rijeke dijeli se na dva dijela, gornji koji se zove Azot i donji imena Klepa. Babuna se nakon 53 km svog toka iza Veleške klisure ulijeva u najznačajniju makedonsku rijeku Vardar.

U neposrednoj blizini izvora dvije su zanimljivosti. Nekoliko minuta uspona iznad izvora je špilja u koju se može ući skoro vodoravnim hodnikom pokraj većih kamenih blokova do duboke jame iz koje se čuje glasan šum podzemnih voda koje izviru kao rijeka Babuna. Špilja je bogata špiljskim nakitom koji začudo nije devastiran, vjerojatno jer je ovo mjesto dostupno samo istinskim ljubiteljima prirode.

Svega tridesetak metara nizvodno od izvora poznati je petnaestak metara slap izrazite ljepote i slikovitosti. Naravno da smo dosta vremena proveli slikajući se uz sitne kapljice slapa koji pruža i ugodno osvježenje za vrućih ljetnih dana.

Nakon povratka do ceste, nastavljamo put Čeplesa. Na jednom mjestu se otvara vidik na vrh Solunske glave koji ima bijelu kapu od oblaka. Samo sat vremena i eto nas do doma zanimljive orijentalne arhitekture koji se nalazi na 1450 m. Zapravo dom ima dva dijela, stariji s drvenim balkonima na katu sa svih strana i noviji dio manje lijep i neugledniji. Planinari koji su navikli na slovenski ili austrijski standard opreme i usluge imali bi primjedaba, ali dom ipak planinarima pruža sigurno utočište, mogućnost skromnijeg smještaja i pripreme hrane po pristupačnijim cijenama.