BIOKOVO 1762m

Opis kraja:

Biokovo se nalazi na području gradova Makarska i Vrgorac, te općina BrelaBaška VodaTučepiPodgora, Gradac, ZagvozdZadvarje i Šestanovac. Sela u Zagori pod Biokovom smještena su na 1100 m nadmorske visine. Proteže se duž Jadranske obale od prijevoja Dubci do Bačinskih jezera (općina Ploče), a sjevero-istočnu granicu čini dionica autoceste A1.Ponekad se u masiv Biokovo u širem smislu ubrajaja i Vrgorsko gorje s hrbatima Šibenika, Mihovila i Matokita.

Najviši vrh planine je Sveti Jure, visok 1762 metra, na kojem se nalazi TV odašiljač i do kojeg vodi Biokovska cesta duga 23 km.

Sjeverni dio planine Biokovo je proglašeno Parkom prirode 1981. godine. Republika Hrvatska je 1998. godine osnovala Javnu ustanovu Park prirode Biokovo, čija je djelatnost zaštita, održavanje i promicanje Parka prirode Biokovo.

Glavni ulaz na planinu Biokovo, uz brojne šetne staze, nalazi se na 6. kilometru državne ceste Makarska – Vrgorac (predio Stara), gdje počinje Biokovska cesta, a označen je znakovima obavijesti i smeđom signalizacijom.

Plan puta:

 Polazimo iz Zagreba u petak, 18. 9. 2020. u 16 sati, vozimo se u smjeru Zagvozda, prolazimo kroz tunel Sv. Ilija do Makarske, točnije Velikog Brda. Noćenje u PD Veliko Brdo. U objektu je blagovaonica s kuhinjom, spavaonice i sanitarni čvor s tuševima. Večera i noćenje.

Subota 19.9.2020. Doručak i polazak u 7 sati prema masivu Biokova, prema vrhu Veliki Šibenik 1467 mnv, a nakon toga prema PK Slobodan Ravlić na Lokvi. Za taj uspon potrebno je oko 6 do 7 sata hoda. Noćenje na PK na Lokvi.

Nedjelja 20.9.2020. Doručak i polazak u 7 sati prema vrhu Sv. Jure 1762 mnv, oko sat i pola hoda. Kraće zadržavanje na vrhu i polazak prema PK na Vošcu. Duža pauza za ručak i nakon toga povratak prema Velikom Brdu odakle smo i krenuli. U ovom danu je predviđeno oko 7 do 8 sati hoda. Dolazak do kombija. Postoji mogućnost organizacije ručka u restoranu ispod PD. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima. 

Oprema: Kompletna planinarska, dobre čvrste cipele, zaštita od sunca (kapa, naočale), vjetra, hladnoće. Tanja vreća za spavanje. Za svaki slučaj ponijeti kupaći kostim.

Hrana: hrana i piće za oba dana iz ruksaka. Na PK na Lokvi moći će se natočiti pitke vode. Također, u PK na Lokvi postoji mogućnost da se skuha čaj, kava i sl.  

Napomena: na izlet se mogu prijaviti planinari s dobrom kondicijom i vještinom hodanja po zahtjevnom stjenovitom terenu. 

Cijena: 500 kn po osobi + trošak noćenja 2 puta po 80 knVodič izleta: Željko Novak, 091 541 0571, Marina Hanžek, 099 493 4323