Ferata Gradiška tura na Nanosu 27.4.2019.

Opis kraja: Nanos je najsjevernija planina u lancu Dinarida. Nalazi se SI od Vipavske doline. Na sjeveru se nadovezuje na Trnovski gozd. Vozeći se autocestom prema Trstu dobro se uoče strme padine Nanosa koje se spuštaju prema mjestu Razdrto. Na vrhu se vidi visoki TV odašiljač, a u neposrednoj blizini nalazi se i pl. dom Vojkova koča 1240m. Pleša je najviši vrh Nanosa 1262m.

Na SZ pobočju Nanosa iz mjesta Gradišče  pri Vipavi izgrađena je 1969. godine najstarija slovenska ferata na Gradišku Turu 793 m. Visinska razlika je 543 metra. Penjući se po ferati otvaraju se lijepi pogledi na Vipavsku dolinu. Ferata je umjerene težine sa težim detaljima u drugom dijelu puta.

Plan puta: polazak iz Zagreba, Trnjanska cesta, subota 27.4.2019. u 6 sati. Vozimo se prema Ljubljani, Postojni, Gradišču. Sa parkinga nastavljamo pješice do ulaska u feratu. Ovdje se možemo podijeliti u dvije skupine. Jedna će nastaviti po ferat 1 sat i 30 min., a druga po okolnom, planinarskom putu do vrha Gradiška Tura. Svi se zajedno nađemo na vrhu, razgled kraja i mogučnost odlaska do Furlanova zavetišča pri Abramu, 1sat i 15 min, točka Slovenske planinske poti. Svi zajedno vračamo se do parkirališta i odlazimo u vinski podrum na degustaciju vina vipavskog kraja. Postoji mogučnost posjete Tehničkog muzeja Slovenije u Borovnici (vrijedi vidjeti). Nakon tog posjeta, slijedi povratak za Zagreb u koji bi trebali stići do 20 -21 sat.

Oprema: standardna planinarska, a oni koji idu na feratu moraju imati kacigu, penjački pojas, Y-komplet, jedan karabiner, najlonsku gurtnu 80 cm dužine, rukavice za ferate.

Hrana: za dnevnu aktivnost potrebno je piće i hranu ponijeti u ruksaku. Postoji mogućnost odlaska u restoran nešto pojesti.

Napomena: ponesite važeće osobne iskaznice i eure. Rezervacije na broj mob.

Cijena: prijevoz, organizacija i vođenje 150 kn po osobi

Željko Novak planinski vodič

Mob: 091 541 0571