Godišnji izlet: Prokletije 5.7.2020. – 13.7.2020.

“Alpe Crne Gore”, planina u sjevernoj Albaniji, istočnoj Crnoj Gori i zapadnom Kosovu

 1. dan ZAGREB – NIKŠIĆ (5.7.2020.)
  Polazak iz Zagreba u 0600 sati, iz Trnjanske ulice (iza Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog). Vožnja turističkim autobusom, uz kraća zaustavljanja putem, autocestom do graničnog prijelaza Nova Sela/Bijača, kroz BiH (Čapljina, Stolac, Trebinje ili Bileća) do Crne Gore i grada NIKŠIĆA, drugog grada po veličini smještenog u velikom Nikšićkom polju. Tu se nalazi i pivovara Trebjesa koja proizvodi poznato Nikšićko pivo. Smještaj u hotel. Poslije večere predlažemo šetnju gradićem. Noćenje.
 2. dan NIKŠIĆ – PLAV (6.7.2020.)
  Doručak. Odlazak iz hotela. Odlazak do prekrasnog Carevog mosta. Nastavak vožnje do PODGORICE, panoramski razgled. Nastavak vožnja do gradića PLAVA, koji leži na istoimenom jezeru između planine
  Visitor i Prokletije. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.
 3. dan PLAV – VRH ZLA KOLATA najviši vrh Crne Gore (7.7.2020.)
  Doručak. Rani odlazak do doline Rapojane. Postoji legenda o tome kako su nastale Prokletije – one obiluju predivnim jezerima. Jedno od njih je Jezero sreće. Legenda kaže da su jezera toliko lijepa da su ih stvorili Bogovi i podarili vilama da uživaju, a onda su ih otkrili ljudi i vile su morale otići. Bogovi su od tuge i bijesa osuli munje i gromove po okolnim planinama te, proklevši ih, pretvorili njihove vrhove u goli krš. Od tada se planine zovu Prokletije…
  Uspon na najviši vrh, Zla Kolata (2534 m/nv), najviši vrh Crne Gore koji se nalazi na granici s Albanijom. Dužina staze je oko 11 km, ali je potrebno savladati oko 1500 m/nv. Potrebno je 12 – 13 sati, no kada se vidi sva ljepota ovog dijela Prokletija, zaboravi se na umor, bol u nogama… Grupa A ide na Zlu Kolatu, a grupa B do Ledene pećine. Povratak u hotel, večera, noćenje.
 4. dan PLAV – TRI VRHA VOLUŠNICA – POPADIJA – TALIJANKA (8.7.2020.)
  Doručak. Grupa A i B idu zajedno. Planinarenje počinje iz doline Grebaja. Prvi uspon je do vrha Volušnice (1879 m/nv), gdje se nalazi lijepa izvorska česma, a dalje staza vodi do vrha Talijanka (2056 m/nv), preko kojeg se dalje grebenom dolazi do vrha Popadije (2057 m/nv). S vrhova se pruža nezaboravan pogled na planinski masiv Karanfila i vrhove u Albaniji. Tura traje 6 – 7 sati. Ova tri vrha spadaju u tzv. lakše vrhove za penjanje. Povratak u hotel, večera, noćenje.
 5. dan PLAV – VRH ĐERAVICA ILI HRIDSKO JEZERO I HRIDSKI KRŠ (9.7.2020.)
  Doručak. Grupa A ide na vrh Đeravica (2656 m/nv). Uspon je dug i naporan (ukupno oko 12 sati). Lokalnim prijevozom (doplata) dolazimo do podnožja Bogićevice (1640 m/nv), odakle kreće uspon.
  Grupa B ide lokalnim prijevozom (doplata) do Bajrovića katuna te dalje do Hridskog jezera (1970 m/nv). Potrebno oko 2,5 sata hodanja. Od jezera do vrha Hridski krš (2358 m/nv) potreban je još jedan sat hodanja. Hridsko jezero nazivaju i jezerom sreće. Bistrina vode ovog jezera bila je inspiracija za mnoge legende. Planinarska tura nije teška niti zahtjevna. Povratak u hotel. Večera, noćenje.
 6. dan PLAV – VISITOR I VISITORSKO JEZERO (10.7.2020.)
  Doručak. Grupa A – vožnja prema mjestu Murino, odakle počinje uspon na Visitor (2212 m/nv) i Visitorsko jezero (1735 m/nv). Jezero je ledenjačkog porijekla i pripada grupi najmanjih planinskih jezera, poznatijih kao Gorske oči.
  Grupa B će uživati u prirodnim ljepota Plavsko – gusinjske doline: Ali pašinim izvorima, dolini Rapojana, selu Vusanju, vodopadu Grlja, izvoru Oko skakavice… Povratak u hotel, večera, noćenje.
 7. dan PLAV – KARANFILI (11.7.2020.)
  Doručak. Grupa A – rani odlazak u dolinu Grbaju odakle kreće uspon na Sjeverni vrh (2460 m/nv). Uspon traje oko 5 sati. Grupa B ide na izlet u mjesto Rožaje. Povratak u hotel, večera, noćenje.
 8. dan PLAV – SKADAR – ADA BOJANA – ULCINJ (12.7.2020.)
  Doručak. Odlazak iz Plava. Vožnja kroz Albaniju do Skadra, ulazak u Crnu Goru, kupanje u Velikoj plaži, šetnja Ulcinjem. Smještaj na crnogorskom primorju. Večera, noćenje.
 9. dan – ZAGREB (13.7.2020.)
  Doručak. Vožnja do granice s Hrvatskom, Dubrovačkom rivijerom, te autocestom do Zagreba.
  Povratak u Zagreb u kasnijim večernjim satima.

Informacije i prijave kod vodiča: Željko Novak, 091 541 0571, željko.novak4@gmail.com i Marina Hanžek, 099 493 4323, marina.hanzek@gmail.com
ili u Turističkoj agenciji Adrijana, Međimurska 9, 10 000 Zagreb, tel. 01 48 72 241, mail info@adrijanaputovanja.hr

Cijena od 3.650,00 Kn uključuje:
• prijevoz turističkim autobusom
• 8 polupansiona u hotelima u Nikšiću, Plavu i na crnogorskom primorju
• planinarske vodiče
• razglede prema programu
• pratitelja putovanja ispred agencije
• osiguranje od odgovornosti agencije
• jamčevinu
• troškove organizacije programa

Cijena NE uključuje:
• ulaznice za objekte koji se posjećuju u individualnom aranžmanu
• troškove osobne prirode
• paket putnog osiguranja
• sve ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje

Doplate:
• povratni lokalni transfer do Bajrovića katuna – 10,00€ po osobi
• ulaznica u NP Prokletije – 1,00€ po osobi po danu
• jednokrevetna soba – 500,00 HRK
• paket putnog osiguranja – na upit

NAPOMENE:

• za navedeno putovanje agencija ne vrši povrat novca, ukoliko se ne plati osiguranje od otkaza putovanja
• plaćanje putovanja u autobusu nije moguće
• kalkulacija je rađena na bazi 35 – 40 osoba
• ljubazno Vas molimo da prije putovanja pročitate Opće uvjete poslovanja turističke agencije Adrijana