Izvješće – Slovenija – Kopitnik i gore 18. ožujka 2017.

Iz  maglovitog Zagreba smo autobusom krenuli u 7,30 sati  preko graničnog

prijelaza  Harmice prema  Zidanom mostu i Rimskim toplicama.Od 38  sudionika izleta, 17 se opredjelilo za dužu pješačku turu od  Rimskih toplica preko Lurda do Kopitnika(Grupa A), a 21 je krenulo autobusom preko  Rimskih toplica i Turja do planinarske staze za  Kopitnik.(Grupa B).

Grupu A je  vodio Božo Pomper, a  Božena Kralj-Vrsalović – Grupu B.

Grupa A  je po prilično strmoj stazi  za 1,45 min stigla do kuće pod Kopitnikom i za  20 minuta do vrha Kopitnika, a Grupi B je trebalo 40 minuta do kuće i 30

minuta do vrha.  Planinarska kuća pod Kopitnikom(865m), je vrlo dobro održavana. Tu smo se zadržali oko jedan sat uz okrijepu, fotografiranje i komentare kako je tko savladao sajlu i završni uspon  na vrh. Na samom vrhu nema mjesta za više od 8 planinara, pa smo naizmjence uživali u  vidiku na Savinjsku dolinu. Nažalost zbog oblačnog vremena nismo mogli jasno vidjeti  okolne planine Šmohor, Pohorje,Veliko Kozje, Medvednicu i Gorjance, koje se inače lijepo vide sa Kopitnika. Od  kuće pod  Kopitnikom smo svi zajedno krenuli  do sljedećeg cilja,  planinarskog doma na Gorama (762m), gdje nas je čekao unaprijed dogovoren odličan i obilan ručak u  novo uređenom prostoru. Nekolicina je i  zaplesala, zahvaljujući ljubaznoj  domarki Brankici, koja se sa svojom družinom pobrinula da nam  i ovaj naš treći  posjet zasavskim gorama  ostane u trajnoj uspomeni.

Poslije ručka  je većina obišla  obližnji vrh (786m)  s crkvicom Sv.Jurja iz 15 stoljeća i dio poučne staze.

Treba napomenuti da je ove godine  bilo neuobičajeno mnogo kukurjeka u šumi i po livadama.

Prema dogovoru autobus nas je čekao pred domom te smo u 17,30 sati  krenuli istim putem prema graničnom prijelazu  Harmica i oko  19h stigli  u Zagreb.

 

Sastavila: Božena Kralj-Vrsalović