Kamenjak, 22. travnja 2019.

(riječko zaleđe)

vodič: Ivan Kobešćak              098/ 514- 495

Polazak je u 7,30 iza dvorane V.Lisinski (Trnjanska) 

U riječkom zaleđu, svakako najatraktivniji vrh, zbog vidika i prirodne ljepote nalazi se Kamenjak koji se uzdiže istočno od Grobničkog polja. 

Na tako lijepu lokaciju, planiramo interesantnu, zahtijevnu, a nadasve  lijepu  rutu, na koju Vas poziva Sekcija društvenih izleta HPDŽa.

Ako nas bude različitih mogučnosti i želja, formirati ćemo dvije grupe kao  i dva smjera kretanja:

  • Prva grupa  će se kretati obilježenom stazom tzv. via normale, prema Malom Kamenjaku, uspon na vrh, silazak te stazom prema Velikom Kamenjaku. Istim putem natrag, osim što se kod silaska izbjegava prilaz Malom Kamenjaku, te nastavljaju stazom prema prijevozu
  • Druga grupa će ići čistom divljinom, neobilježenim “stazama”.
    Prvi dio kretanja je kroz šikaru, kamenju obraslom mahovinom te je potrebna velika pažnjakod kretanja, kao i kod čitavog grebenarenja. Dolaskom na sedlo, otvaraju nam se vidici. Sada tek počinje pravo uživanje. Greben se otvara jedan za drugim, a čovjek  zastane pred tolikom ljepotom. Rukice i nogice stalno paze gdje će stati ili se primiti.Čitava naša hodnja bit će svakako prilagođena brzini kretanja najsporijeg, ne natječemo se tko će pvi stići, već tko će više uživati. Za ovu turu bih zato molio, da se jave oni koji se osječaju spremnim i željnim ovakve ture.  Moram samo napomenuti da visina od 838 m, može ljude zavarati, jer grebenska tura po Kamenjaku ima i svoje zahtijeve.

Dolaskom na vrh  Velikog Kamenjaka, kraći odmor,

  • silazak do Malog Kamenjaka,
  • uspon na vrh, odmor, a ručak iz ruksaka.
  • povratak do prijevoza, stazom preko Bunkera.

Kao nagrada, štrudle od šumsko voća u Delnicama.

Pojedinosti ćemo objaviti pravovremeno ovdje i na sastancima sekcije utorkom (prema pokazanom interesu ovisi vrsta i cijena prijevoza).

Vodić : Ivan Kobešćak              telefon 098/ 514- 495

snimke Ivana Kobeščaka