LOKVARSKO JEZERO I PARK ŠUMA GOLUBINJAK   01. 10. 2022. (sub)

Lokvarsko jezero u Gorskom kotaru toliko se savršeno uklapa u prirodu da djeluje kao da je tu stoljećima, a ne da je nastalo djelovanjem čovjeka. Duboko oko 40 metara, okruženo je crnogoričnom i bjelogoričnom šumom i danas se ubraja u omiljenu outdoor destinaciju mnogih.
Park šuma Golubinjak – velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakoga tko posjeti Golubinjak ostavljaju bez daha. Zaštićena park-šuma od 1955. Golubinjak je ukratko cijeli Gorski kotar u malom.

Kuća prirode Kotač obuhvaća prostranstvo, tajnovitost, jedinstvenost i raznolikost Gorskog kotara na jednoj lokaciji. To je mjesto na kojem možete upoznati ljepote i darove prirode stopljene u neke od najdelikatesnijih proizvoda Hrvatske – jedinstveno iskustvo u obliku okusa, mirisa i ugodnog ambijenta.

Kuća prirode je projekt kojeg je još 1996. pokrenuo Vid Arbanas, a koja je svoja vrata otvorila 03.09.2011. Riječ je o objektu u kojem se prvenstveno odvija proizvodnja autohtonih likera od raznog bilja koji se, u sklopu kušaonice, mogu i degustirati – upoznajte se s kulturom pijenja alkoholnih pića, obogatite svoja iskustva i znanje, darujte svojem nepcu nezaboravan doživljaj i stvorite uspomenu o kojoj ćete pričati mnogima.

PLAN IZLETA: Polazak Subota 01.010.2022. u 6:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta; vozimo se prema Delnicama te dalje prema mjestu Mrzla Vodica, u kojem počinje prvi dio našeg izleta. Stazom dugom 9 km – prolazit ćemo djelomično pored jezera i kroz šumu – ovaj dio smatra se najatraktvnijim djelom staze oko Lokvarskog jezera (POJ – put oko jezera). Hodnja završava kod brane na Lokvarskom jezeru gdje nas čeka autobus i prevozi nas do obližnje Kuće prirode Kotač – gdje ćemo imati degustaciju autohtonih goranskih likera i kratku prezentaciju. Nakon degustacije, vozimo se prema obližnjoj Park šumi Golubinjak – atraktivna mikro lokacija Gorskog kotara – u kojoj ćemo napraviti jednu kraću hodnju u trajanju 1.5 sata. Staze nisu fizički ni tehnički zahtjevne, sadrže blage uspone i nisu u potpunosti ravne. Teren je raznolik.


VRIJEME I MJESTO POLASKA
: SUBOTA 01.10. u 6:30 iza KD Vatroslav Lisinski
POVRATAK: u večernjim satima
PREDVIĐENO VRIJEME HODANJA:  ukupno 4  – 5 sati  (+ pauze) 
OPREMA: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima
PREHRANA i VODA: opskrba iz ruksaka
PRIJEVOZ: minibus 30 osoba
TROŠKOVI IZLETA: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih.
VAŽNO: obavezna ulaznica u Park šumu Golubinjak –  20.00 kn / cijena degustacije 3 vrste likera u Kući prirode Kotač – 20.00 kn (degustacija nije obavezna) – plaćanje na licu mjesta

PRIJAVE I INFORMACIJE:  Prijave i uplate primaju se osobno utorkom na sastanku društva od 18:30 – 19:30 ili na broj računa društva HPDŽ HR6723600001101578015 s tim da pod poziv na broj upišete svoj OIB a svrha uplate „Lokvarsko“ ; akontacija 100 kn (za prijevoz)  ; potvrdu uplate poslati na mail ili whatsapp.

VODIČI: Sonja Šikić  /  mob: 095 83 888 70 / e-mail:  sonjasikic@yahoo.com  / Iva Saćer Čakarun

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke
uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.