Trodnevni izlet – Njemačka: ZUGSPITZE u petak 07. 08. 2020.

Poziv na trodnevni planinarski izlet
Planinarske sekcije SDI, HPD »Željezničar«:
Njemačka: ZUGSPITZE
u petak 07. kolovoza 2020.
Ehrwald – Wiesengrat – Schneekar – Klettersteig – Zugspitze

Ehrwald – Wiesengrat – Schneekar – Klettersteig – Zugspitze

ZUGSPITZE – najviša planina u Njemačkoj i posljednja visoka planina u lancu Alpa, tvori prirodnu granicu među zemljama, dodajući element intrige i povijesti planinarskom putovanju.
Ehrwald koje je lijepo selo, u kojem živi 2.500 ljudi. Prekrasno malo mjesto s puno trgovina, restorana i barova. To je dio “Tiroler Zugspitze Arena” koja pokriva obližnje i vrlo šarmantno selo Lermoos.
Lijepo, mirno planinsko selo smješteno je u austrijskom Tirolu, a nalazi se na pješačkoj udaljenosti od Bavarske u Njemačkoj. Dok bi spavali i jeli u Austriji, neke od naših aktivnosti odvijale bi se u Njemačkoj ili između njih dvoje.


POLAZAK sudionika je u 05:00 sati kod društva u Trnjanskoj (na uobičajenom mjestu).
Kombijem/ima idemo u smjeru Ljubljane, a nakon toga prema Villachu u Austriji te prema
Berchtesgaden nacionalnom parku u predivnoj Bavarskoj. Prolazimo na putu pokraj Chiem jezera te nastavljamo prema Garmisch-Partenkirchen i stizemo na pocetnu destinaciju u okviru 7 sati voznje.
Nakon dolaska na odredište u popodnevnim satima imam odmor i šetnju po pitoresknom mjestu Ehrwald/Lehrmoos. Opcije su jezero Ehrwald Almsee 70.000 m³, Tirolska Zugspitze zicara (za desetak minuta skoro na 3,000m) kao i posjet dozivljajnom muzeju Zugspitze, a na kraju svakako The Caledonian Irish Pub.
ZUGSPITZE (2.992m) Za jasnog dana moći ćete se diviti planinskoj panorami vrha u četiri različite zemlje gore na Zugspitzeu. Uz malo sreće vidjet ćete ukupno 400 vrhova s platforme.
Među njima su Großglockner i Piz Bernina, a mogli biste čak vidjeti i Olimpijski toranj u
Münchenu. Vidici u kojima ćete uživati na Zugspitze su izvanredni – svi koji su ikada bili tamo mogu to jamčiti.

OPIS USPONA:
Put počinje kod stanice Tiroler Zugspitzbahn-a (natpis Wiener Neustädter Hütte, Zugspitze) i slijedi skijašku rutu. Idemo ovom stazom do početka ‘Schotterreise’ (šljunčano polje) te kad ga pređemo idemo do strme staze koja nas vodi do ‘Wiesengrata’. Zaobilazeći Pylon 2 iz Tiroler Zugspitzbahna uspinjati cemo se do osiguranog nogostupa koji vodi do austrijskog Schneekara. Desno je Wiener Neustädter Hütte https://wiener-neustaedter.com/ (vrijeme hoda oko 2,5 sata). Od kolibe staza vodi preko obronaka i penje se malo lijevo dok ne stignemo na vrh ‘Schneekar-a’. Tu započinje Klettersteig, koji je osiguran metalnim nosačima i metalnim uzetom. Nastavljamo se penjati prema kosom dimnjaku sličnom žljebu poznatom kao “plutani vijak”. S kraja žljeba slijedi još jedan strmi uspon gdje je sigurnosna užad i nas vodi do drugog kanala preko blago nagnutog planinskog dijela. Nastavljamo se penjati preko planinskog lica sve dok ne stignemo na greben, a zatim pratimo grebenski put sve do vrha (vrijeme za hodanje / penjanje dodatnih 2 -3 sata).
Hrana u domu i iz ruksaka. Oprema standardna planinarska. Kaciga potrebna.

Povratak je planiran u večernjim satima 09.07.2020., pokret je iza doručka, a na su opcije za stajanje Garmisch Partenkirchen (koji je prekrasan), a i Salzburg. No, to ostavljamo kao iznenađenje.

POLAZAK: u petak, u 05:00 sati na Trnjanskoj cesti (iza Lisinskog)
UKUPNO JE PLANIRANO 10 sata hoda
IZLET VODI: Elvir Munjaković, tel. 091/6378-444,
Ivana Radić, tel. tel. 095/5760-563,

PRIJAVE ZA IZLET: , na SDI sastanku, telefonom

AKONTACIJA: 350kn/osoba

UKUPNA CIJENA: 1000 kn izlet (prijevoz kombi, smjestaj, http://www.mellowmountain.at/en/)

Svaki učesnik prihvaća uvjete izleta i sudjeluje na vlastitu odgovornost.
Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.