Veliki Rajinac 1667 m – Kuterevo 16.8.2020.

Opis kraja: Veliki Rajinac je vrh u S. Velebitu koji je svojim položajem najviše okrenut na ličku stranu. Nalazi se u liniji Zavižan, Pivčevac, M. Rajinac iznad Lomske doline ili dulibe. Izlaskom na vrh V. Rajinca otvaraju se pogledi prema strogo zaštičenim rezervatima Hajdučkih i Rožanskih kukova. U dubinu vidi se Lomska dolina, a prema Zavižanu vrhovi Mali Rajinac, Pivčevac. Polazna točka je odvojak prema Apatišanskoj dulibi na cesti Krasno – Štirovača. Iz Apatišanske dulibe planinarski put vodi velikim dijelom kroz gustu šumu, da bi izlaskom na greben došli na travnate površine sa kojih puca pogled na veliki dio Sjevernog Velebita.

Kuterevo je malo ličko selo poznato po utočištu medvjeda koji iz raznih razloga ostanu bez majke pa svoj život nastave uz brigu i pažnju čovjeka. Ovdje dolaze volonteri iz raznih krajeva svijeta i daju svoj doprinos u brizi o tim divljim životinjam. Kutervo je još poznato i po proizvodnji raznih drvenih predmeta koji se mogu koristiti u kućanstvu. Također tu ima i nekoliko ugostiteljskih objekata pa je moguće nešto pojesti i popiti.

Plan puta:polazak je u nedjelju 16.8.2020. u 6 sati iz Trnjanske ceste, iza KD V. Lisinskog. Vozimo se prema izlazu Otočac dalje prema Krasnu. Na 11. km od Krasna dolazimo do ulaska u Apatišansku dulibu gdje počinje naš pješački dio puta. Do vrha V. Rajinca bit će nam potrebno oko 3 sata hoda. Na vrhu ćemo napraviti dužu pauzu za ručak i slijedi povratak do busa 2, 5 sata. Odlazimo do Krasna gdje ćemo se osvježiti pićem.

Put nastavljamo do Kutereva i posjećujemo i razgledavamo utočište medvjeda.

 Povratak za Zagreb i dolazak u Zagreb do 20 – 21 sat

Oprema: standardna planinarska, hodački štapovi dobro će vam doći. Zaštita od kiše i vjetra. Rezervna odjeća.

Hrana: za ovaj izlet hranu i piće potrebno je ponijeti u ruksaku. Kolači su dobro došli. 

Napomena: izlet nije prezahtjevan i mogu se prijaviti ljudi raznih dobnih skupina sa solidnom kondicijom

Cijena: 150 kn

Vodič: Željko Novak 

Mob: 091 541 0571

Prijave uz akontaciju od 100 kn u društvu  HPD Željezničar