2. izlet Opće planinarske škole : Dragojlin pohod 9.5.2021.

Napisale: Andrea Grgas i Jadranka Barić

Ovaj izlet Opće planinarske škole možemo zahvaliti jednoj ženi koja se prva bavila alpinizmom, još u vrijeme kada za njega nisu znali ni muškarci. Riječ je o Dragojli Jarnević, prvoj hrvatskoj planinarki i alpinistici, književnici i učiteljici rođenoj 1812. u Karlovcu.

Naime, u rujnu 1843. Dragojla je odlučila osvojiti vrh Okića s njegove južne, strmije strane. Na putu do vrha joj se pridružio i naočiti časnik ponukan njezinom odvažnošću i ljepotom. Bitno je napomenuti da je ona uspon savladala bosa – cipele je izula kako ih usput ne bi uništila – te, iz današnje perspektive, u sasvim neprikladnoj odjeći. Bila je odjevena u dugu suknju i bluzu – tipičnu odjeću žena tog doba.

Dragojli u čast te u spomen na taj njezin pothvat, od 1996. godine, članovi Hrvatskog planinarskog društva „Željezničar“ svake godine organiziraju pohod po Dragojlinoj stazi pod nazivom „Pohod Dragojlinom stazom“. Tako smo se i mi, u sklopu drugog izleta Opće škole planinarenja, 9. 5. 2021. uputili na ovaj izlet. Iz Zagreba smo krenuli u 8.00h, s dobro poznatog mjesta, iza Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“. Vozač autobusa doveo nas je do lovačkog doma, kod kojeg smo na simpatičnim klupicama odjenuli gojzerice, podesili odjeću i štapove te pojeli svoje prve sendviče, kako bi se okrijepili prije planinarskog pohoda prema prvoj točki – Plešivici, drugom vrhu po visini u Samoborskom gorju.

Nakon četrdesetak minuta hodanja prekrasnim šumskim stazama, došli smo do vrha Plešivica, visine 780 m, s prekrasnim pogledom na Jastrebarsko.

Na vrhu smo se malo odmorili, slikali J a potom se bavili vezanjem čvorova s našim zamkama (pomoćnom užadi). Ponavljali smo vezanje čvora osmica, koji smo naučili na prvom izletu Škole, ali smo naučili i vzeanje novih čvorova kao što su lađarac, polulađarac te dupla osmica. Nakon toga smo ispleli pletenicu od naših zamki i uredno ih pospremili u svoje planinarske ruksake.

Potom smo se uputili prema planinarskom domu „Dr. Maks Plotnikov“ pod OKićem. Putem smo svratili do vidikovca Zub, gdje su najhrabriji imali priliku isprobati penjanje uz stijenu uz budnu pomoć vodiča Nenada Pjevića i visokogorke Melite. Penjanje je bilo lakše uz nošenje biciklističkih rukavica (koje smo ponijeli na preporuku profesora Mladena ;)).

Nakon kratkog uživanja u prekrasnom pogledu i neizbježnog fotografiranja, nastavili smo dalje stazom do PD-a „Dr. Maks Plotnikov“, koji se nalazi na visini od 411 m. Tu smo napravili kratku pauzu te se, ostavivši za sobom ruksake, štapove i zamamni miris roštilja, uputili ka Dragojlinoj stazi.

Vrijedni članovi HPD-a „Željezničar“ su, dan ranije, duž staze postavili užad kako bi nama školarcima olakšali penjanje te nam omogućili i jedno novo i uzbudljivo iskustvo penjanja. Nakon što smo se uz šumovitu strminu uspeli pomoću užadi, došli smo do stijena gdje su nam se kao pomoć pri penjanju našle i sajle. Iako se sajle nalaze tek na kratkom dijelu staze, svidjelo nam se i to, adrenalinsko, iskustvo.

Uskoro smo stigli i do ostataka Starog grada Okića (499 m). Po dolasku smo prvo malo predahnuli – bez obzira na korištenje užadi pri penjanju, uspon nije sasvim lak. Zatim smo obišli Stari grad te uživali u pogledu koji se pruža s njega.

Nakon toga smo napravili grupnu sliku te se uputili natrag do PD-a „Dr. Maks Plotnikov“ na roštilj, veselu pjesmu te dobro raspoloženje uz različite sekcije HPD-a „Željezničar“.

Nakon ugodnog odmora i druženja toga prekrasnog sunčanog dana, laganom šetnjom smo se uputili prema Samoboru, gdje je po nas došao naš dobri vozač autobusa. U Zagreb, na polazišnu točku kod Lisinskog, smo stigli oko 17.30 h.

Jako je bitno spomenuti da smo tijekom cijelog dana imali više prilika susresti se s članicama HPD-a „Željezničar“ koje su bile odjevene po uzoru na Dragojlu – u dugim suknjama i bijelim bluzama. Tako su nas ujutro, prije polaska na izlet, kod Lisinskog dočekale „Dragojle“, a jedna od „Dragojli“ je čak i planinarila cijelo vrijeme s nama. (To je bila naša visokogorka Melita.) Zatim smo „Dragojle“ sreli na vrhu Dragojline staze te ponovno kod PD-a „Dr. Maks Plotnikov“. Ova tradicija odijevanja po uzoru na Dragojlu nam je posebno uljepšala cjelokupni doživljaj izleta.

Veselimo se pohodu Dragojlinom stazom i u 2022. godini!