5. izlet OPŠ 2022. – Klek

Peti zadatak Opće planinarske škole HPD Željezničar bio je izlet na Klek. Autobusom smo u 6:30 krenuli iz Zagreba sve do Ogulina, u kojem smo se zaustavili radi posjeta Zavičajnom muzeju. U muzeju se nalazi alpinistička zbirka koja prati povijesni razvoj alpinizma i novije uspjehe hrvatskih alpinista. Kustos je odradio dobar posao i temeljito nam ispričao o prikupljenoj građi. Nakon muzeja vozimo se kroz Puškariće i zaustavljamo kod kamenoloma gdje počinje uspon Ferdinom stazom. Ferdina staza dobro je markacijski označena. Mladen nas vodi kroz bukovu šumu oštrim usponom i blatnim terenom. Iako je pisalo da će biti oblačno, lagana kišica nas je pratila prvim djelom puta.

Kod Planinarskog doma „Klek“ imali smo kratak odmor. Jedna grupa je nastavila prema vrhu (1180m) dok su drugi odmarali u Planinarskom domu. Put do vrha Klečke stijene vodi uz umjetno postavljene stepenice, užad i čelične sajle. Svaka pomoć prilikom kliskog terena nam je bila potrebna i poželjna. Na grebenu nije bilo otvorenih vidika, samo telekomunikacijski toranj, budući da je bio gust oblak unutar kojeg smo se zatekli i mi.

Nakon grupne fotografije u „magli“ i nekoliko utisaka strastvenih skupljača „žigova“, vratili smo se do planinarskog doma gdje smo imali foto-vježbu zagrijavanja i kroz bukovu šumu putem Bjelskog spustili se sve do autobusa. Nešto prije dolaska u autobus, napravili smo pauzu i odradili vježbu prsnog naveza sa zamkama. 

Iako je pisalo da je težina planinarske staze manje zahtjevna, zbog kišice i maglice uspon je bio izazovniji nego što smo očekivali. U Ogulinu smo se ponovno zaustavili radi pogleda u Đulin ponor i zbog 30ak vrsta slanih/slatkih palačinki u restoranu hotela Frankopan koje smo zaslužili zbog uspješno odrađenog pohoda.

U Zagreb smo se vratili oko 20:30; umorni, ali zadovoljni.

Ivan Domitrović