Krn (2244 mnv), Batognica (2164mnv) i dolina Soče 09.-10.09.2023. (sub-ned)

Krn s 2244 m najviši je vrh Krnske planine koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Julijskih Alpi i dio je Triglavskog narodnog parka. Uzdiže se iznad središnjeg dijela rijeke Soče. S vrha se pružaju prekrasni pogledi od Jadranskog mora do Kanina, te na najviše vrhove Julijskih Alpi.

Batognica (2164 m) je planina koja se uzdiže iznad rijeke Soče kod Krna. Sam vrhu bio je mjesto stalnih sukoba Talijanske i Austrougarske vojske na frontu Soče u 1. svjetskom ratu. Cijela Batognica prokopana je rovovima i tunelima. Velika eksplozija od Austrijske strane ostavile je i danas vidljive kratere na vrhu. Cijelim putem i danas se mogu vidjeti ostaci sukoba.

Dolina Soče jedno je od najljepših mjesta u Sloveniji a Soča sa svojom tirkiznom bojom očarava. Plan je posjetiti Tolminska Korita, slap Boka (106 m visok ), te Velika Korita Soče.

Plan izleta:

Subota 09.09.2023.  polazak u 5:00 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta vožnja prema Sloveniji, uz jednu kraću pauzu vozimo se prema Tolminu. Prvo se zaustavljamo kod Tolminskih korita, dužina staze je oko 3,5 km, dalje krečemo prema slapu Boka, za hodnju do najbliže točke slapu potrebno je oko 40 min. Za razgled Veliki korita Soče potrebno je oko 30 min. Nakon toga vozimo se do Koče na planini Kuhinja gdje noćimo.

Nedjelja 10.09.2023. rano ustajanje i nakon doručka krećemo u 7:00 na turu. Od koče na planini Kuhinja (1002m) do Krna (2244 m) te na Bagoticu (2164 m) i preko jezera v Lužnici (1801m) do koče na planini Kuhinja (1002m).

Staza od koče na planini Kuhinja do Krna preko Gomiškovog zavetišča tehnički je lagana s prekrasnim vidicima. Visinska razlika je 1242 m. Od Krna se prvo malo spuštamo Krnskom Škrbinom te kreće nešto strmiji uspon na Batognicu. Mali dio staze osiguran je sajlom (za pridržavanje zbog izloženosti) i napravljene su umjetne stepenice. Od Batognice se spuštamo prema jezeru v Lužnici i dalje nastavljamo do koče na planini Kuhinja.

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra psihofizička kondicija sudionika. 

Kondicijski: teško Tehnički: nezahtjevno

Vrijeme i mjesto polaska: subota 09.09.2023. polazak iz Zagreba u 5:00 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Povratak: u večernjim satima

Predviđeno vrijeme hodanja:  8-9 sati    

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima (obavezno zaštita od kiše/vjetra i deblja jakna)

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka tokom hoda uz dopunu u domu- voda u domu je pitka. Obroci prema cjeniku doma. Moguć je doručak po cijeni 9,00 eura (ako bi netko želio, napomenuti kod prijave).

Noćenje: Koča na planini Kuhinja  cijena noćenja:15 eura+ turistička taksa (obavezno uzeti planinarsku iskaznicu)-u cijenu je uračunata jednokratna posteljina. Nije potrebna vreća za spavanje, ali ako Vam je ugodnije ponesite.

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena i europska zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS ( s plaćenom članarinom za 2023.)

Troškovi izleta:

prijevoz 36 eura

noćenje u koči na planini Kuhinja: 15 eura+t.t. (plača se pružatelju usluge)

ulaznica za Tolminska korita za skupinu preko 10 osoba: 6 eura (plača se pružatelju usluge)

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 20 eur kod vodiča, obavezno me telefonski kontaktirajte prije prijave (broj sudionika ograničen 18 osoba)

Vodič:   Iva Saćer Čakarun  mob: 091 576 8444 

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.