Predavanje: Planina koja stvara kišu – Rwenzori, Uganda

HPD Željezničar i Sekcija Visokogorskog planinarenja poziva Vas u četvrtak, 27.04.2023. u 20:00 sati na predavanje našeg člana Igora Vreska o usponu na Rwenzori -Planinu koja stvara kišu.

Rwenzori – planina koja stvara kišu ili još mjesečeva planina je impresivni planinski masiv koja se proteže na granici između Ugande i DR Kongo i zauzima 1000 kvadratnih km. To je jedan od najviših planinskih lanaca u Africi s najvišim vrhom Margherita koji je ujedno i treči najviši vrh u Africi i uzdiže se na visinu od 5.109 metara iznad razine mora.

Zahvaljujući svojoj izvanrednoj ljepoti, NP Rwenzori (proglašen 1952, zaštičen UNESCOm 1992) je još uvijek relativno neistražena i nedovoljno poznata u usporedbi s drugim svjetskim planinama. Zato je poželjna destinacija za avanturiste, trekkere, planinare, istraživače…

Pored NP Rwenzori tu su još nacionalni parkovi jezero Mburo, Queen Elizabeth, jezero Victorija…

Jezero Mburo je najmanji NP u Ugandi. Proteže se na svega 370 kvadratnih kilometara. Zbog močvara i bogatstva vodom u parku je moguće vidjeti krokodile, nilske konje, slonove. U parku također žive leopardi, bivoli, zebre, hijene, žirafe i mnoge druge divlje životinje.

NP Queen Elizabeth je najpopularniji park u Ugandi. Posebno za safari ture. Proglašen je parkom sa najljepšim pejsažima. Proteže se na 1890 kvadratnih kilometara i najveći je dom čimpanzi, babuna, gorila i drugih primata. Naravno i ovdje je moguće pronaći slonove, leoparde, lavove, žirafe, zebre i ostale divlje životinje…

Jezero Viktorija je najveće jezero u Africi i glavni izvor rijeke Nil. Proteže se na 69.484 kvadratnih km (za usporedbu Jadransko more ima 131.050 kvadratnih km). Među slatkovodnim jezerima svijeta, po veličini ga nadmašuje samo jezero Superior u Sjevernoj Americi. Najveća dubina jezera je 82 m. U jezeru živi preko 200 vrsta riba od kojih je Tilapia najvažnija (izuzetno popularna u prehrani, slična šaranu).