Predavanje: Prva hrvatska alpinistička ekspedicija na Grenland-1971.god.

U ljeto 1971.g. sedam hrvatskih alpinista zaputilo se na Grenland s namjerom da osvoje dotad neosvojeni vrh – markantni Ingolsfjaeld. Dvojici je to uspjelo nakon 59 sati penjanja po ledu i suhoj stijeni. Nakon toga velikog uspjeha ostali sudionici ekspedicije krenuli su penjati okolne do tada također neosvojive vrhove.

O detaljima uspona riječju i slikom upoznati će nas Vladimir Mesarić-Dado jedan od učesnika ekspedicije.

Pozivamo Vas da nam se u četvrtak, 24.11.2022. u 20:00 sati u prostorijama HPD Željezničar, Trnjanska cesta 5b/I pridružite na ovome zanimljivom predavanju koje će nas vratiti u same početke hrvatskog alpinizma.

Vladimir Mesarić Dado je planinar od najranije mladosti, a penjati je počeo sa 16 godina. Dakle ukupno ima više 50 godina penjačkog „staža“.

Nakon „istraživanja“ po brdima Europe, krenuo je na Grenland u sklopu Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ’71. Kako je ta ekspedicija bila uspješna, a tim bio izvanredan – Dado se „zarazio“ dalekim pustolovnim putovanjima.

Nastavilo se s Kavkazom a vrhunsko alpinističko i životno postignuće bilo je sudjelovanje na ekspediciji na Mt. Everest 1979.

Zaredale su ekspedicije, trekinzi i putovanja po gotovo svim kontinentima (osim Australije i Antarktike). Sudjelovao je na 27 ekspedicija i / ili trekinga u kojima je većinom bio vođa ili profesionalni vodič. Jedini je međunarodni licencirani UIAGM (International Federation of Mountain Guides Associations) gorski vodič u Hrvatskoj.

2005. godine okupila se grupica entuzijasta, zaljubljenika – specijalista u različitim aktivnosti u prirodi i osnovali Hrvatsku školu Outward Bound, a Dado je bio jedan od osnivača i prvi predsjednik.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF – FER) 1973. godine, smjer Računalna tehnika i informatika. Profesionalnu informatičku karijeru počinje na Medicinskom fakultetu kao konzultant za računala. Nakon toga 12 godina radi u Srcu, a potom  prelazi u Jugobanku. Zatim osniva vlastitu tvrtku za informatiku, no nakon 3 godine mijenja  djelatnost i otvara jednu od prvih putničkih agencija u Hrvatskoj na temu pustolovnih aktivnosti u prirodi.  

Dado se i dalje penje i djeluje kao edukator pustolovnih aktivnosti u prirodi.

Veselimo se Vašem dolasku..