Slovenija: Kepa i(ili) Dovška Baba 14.05.2023. (nedjelja)

Kepa ili Mittagskogel, 2143m, je treća najviša planina u lancu Karavanki nakon Stola i Vrtače i nalazi se na granici Slovenije i Austrije. S njenog vrha na kojem se nalazi veliki križ, upisna knjiga i žig imamo prekrasne poglede na obližnje Julijske Alpe, Karnijske Alpe te skroz do Niskih i Visokih tura u Austriji.

Dovška Baba je 1891 m visok vrh koji se nalazi na graničnom grebenu između Slovenije i Austrije. Na vrhu se nalazi upisna knjiga i žig te sa njega nam se otvaraju pogledi na Julijske Alpe, zapadne i osrednje Karavanke te daleko u Austriju.

Plan izleta:

Nedjelja 14.05.2023. polazak iz Trnjanske ceste u 5:00 sati iza KD V.Lisinski prema Sloveniji. Sa autoceste silazimo na izlazu Jesenice zapad i krećemo u smjeru Kranjske Gore. Ubrzo uočavamo putokaz za Dovje i cesta nas vodi desno uz brdo u gornji dio mjesta. Nakon vožnje dobro uređenom šumskom cestom dolazimo do ušća dvaju potoka i mjesta gdje parkiramo  kombije i odakle krećemo na našu turu.

Na turi moramo savladati 1200 m visinske razlike i za to će nam trebati 4-5 sati. Na dobro markiranoj stazi ćemo doći do raskrižja, lijevo prema Kepi i desno prema Dovškoj Babi, ovisno o uvjetima na terenu ćemo odlučiti na koju stranu krećemo, ali Kepa je primarni cilj izleta.

Planirano vrijeme hodanja: 8-10 sati.

Vrijeme i mjesto polaska: Nedjelja, 14.05.2023. polazak iz Zagreba u 5:00 iz Trnjanske ulice, iza KD “Vatroslava Lisinskog”

Povratak: u Zagreb u večernjim satima.

Oprema: standardna planinarska za Alpe u ovo doba godine, poželjna kaciga.

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka tijekom hodanja

Prijevoz: 2 kombija, cijena izleta ovisi o broju prijavljenih.

Obavezni dokumenti: važeća osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica i iskaznica planinarskog društva sa plaćenom članarinom za 2023. god.

Prijave i informacije: Prijave za izlet uz akontaciju 20 eura kod vodiča

Vodič: Goran Meašić mob: 098-313-821, poziv-sms- WhatsApp-Viber

Važno: Zbog trenutno velikih količina snijega u Sloveniji moguća je promjena odredišta, ali o tome neposredno prije izleta !!!

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.