Pruži mi ruku OSI – Belecgrad, Ivanščica

1.svibnja 2024.

Planinarski pozdrav!

U sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza „Pruži mi ruku Osi“ (planinarenje osoba s invaliditetom) HPD Željezničar – Zagreb organizira ovaj izlet pružajući priliku svima koji bi usprkos invaliditetu ili zdravstvenoj teškoći htjeli planinariti!

Bez obzira na vrstu invaliditeta i zdravstvenu teškoću svaka se osoba može uputiti na planinarski izlet koji je prihvatljiv njenim psiho-fizičkim ograničenjima i sposobnostima. 

Cilj ovih izleta je okupiti astmu, podršku, autizam, pomoć, cerebralnu paralizu, prijateljstvo, dijabetes, druženje, intelektualne teškoće, suradnju, mišićnu distrofiju, motivaciju, nagluhost, pozitivu, operaciju, zadovoljstvo, amputaciju, zafrkanciju, karcinom, sreću, sljepoću i ponos … 

Kao planinarska podrška na izletu će biti vodiči i članovi HPD Željezničar, svi puni strpljenja i  razumijevanja – složni u cilju da pruže planinarsku ruku i pomognu tijekom hodnje!

U 2024. godini obilježava se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj koje je započelo 1874. kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko društvo (HPD) s ciljem istraživanja dotad nepoznatih planinskih krajeva Hrvatske. Osnivanjem HPD-a Hrvatska se uvrstila među prve zemlje svijeta koje su imale svoju nacionalnu planinarsku udrugu. U početku su u planinarskoj udruzi uglavnom djelovali prirodoslovci i drugi istraživači koji su bili pokretači mnogih znanstvenih, kulturnih i društvenih zbivanja. Ovaj izlet je jedna od aktivnosti kojom se HPD Željezničar – Zagreb uključuje u obilježavanje 150. obljetnice hrvatskog planinarstva.

O izletu!

Datum: srijeda 1. svibnja 2024. 

Odredište: Belecgrad, Ivanščica 

Mjesto polaska: ispred crkve sv. Marije Snježne u Belcu

Prijevoz do mjesta polaska: osobni automobili

Početak izleta: 9:00  sati

Povratak s izleta: u popodnevnim satima

Vodič: Zvonko Kolić 

Koordinator i kontakt: Željko Brdal, mob: 091 517 17 47 

Prijave: Sudionici se prijavljuju e-mailom na adresu ema.jurkin@gmail.com Prilikom prijave obavezno je navesti koji invaliditet ili zdravstvenu teškoću sudionik ima te ima li ili nema pratnju.

Rok za prijavu: petak 26. 4. 2024.

Trasa izleta: 

Belec – obilazak crkve  Sv. Marije Snježne (1-2 € dobrovoljni prilog za crkvu) – vrh Belecgrad – planinarska kuća Belecgrad (odmor i okrijepa) – Belec 

hodnja: cca 5 sati gore – dolje

Kondicijska zahtjevnost: lagano

Tehnička zahtjevnost: nezahtjevno

Oprema:

Obavezna oprema: čvrste (planinarske) cipele, ruksak, hrana, piće (bezalkoholno, negazirano, preporuka 1 litra), kišna kabanica ili kišobran, vjetrovka ili jakna, rezervna majica i čarape, manji komplet za prvu pomoć

Dodatna (preporučena) oprema: planinarski štapovi, čokolada, izotonični napitak

Obavezni dokumenti: osobna i zdravstvena iskaznica

Informacija o prehrani: prehrana iz ruksaka tijekom hodnje; planinarska kuća Belecgrad je opskrbljena pićem i hranom.

Napomene: 

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na planinarenju i da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati  odluka i uputa vodiča. 

Vodič ima pravo izmjene programa izleta ovisno o na objektivnim okolnostima na terenu.

Vrh Belecgrad

Visina: 540 m

Utvrda Belecgrad, odnosno njezini ostaci smješteni su približno 3.5 km sjeverno od današnjeg mjesta Belec na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 540 m. Posebno su strme padine sa sjeverne i istočne strane brda, a južna je tek neznatno blaža. Stoga je pristup bio moguć jedino sa zapadne strane. Utvrda Belecgrad se prvi put u povijesnim izvorima spominje u 14. stoljeću, a između ostalom njome su vladale obitelji Celjski, Szekely, Frankopani, Keglević, Erdody i Rattkay. Građena je kao dio lanca utvrda na južnim obroncima Ivanščice, gubi značaj nakon prestanka opasnosti od turskih provala te je napuštena polovicom 18. stoljeća. 

Slika na kojoj se prikazuje vanjski, nebo, oblak, drvo

Opis je automatski generiran

Planinarska kuća Belecgrad

Planinarska kuća Belecgrad nalazi se u malenoj kotlini, na proplanku uz potok Branu, u podnožju utvrde Belecgrad. To je zidana prizemnica s dvije blagovaonice, kuhinjom, malim potkrovljem i sanitarnim čvorom. Pokraj kuće na livadi su stolovi i klupe za odmor.