Najava: Starigrad Paklenica 1. – 3. svibnja 2015.

Mala i Velika  Paklenica – Anića kuk – Veliko Rujno – Bojin kuk  

Starigrad Paklenica poznato je turističko mjesto na jadranskoj magistrali, a ujedno i često polazište raznih puteva na južni dio Velebita. Najviše interesantan je prolazak kroz Veliku Paklenicu, odakle se granaju putevi prema višim dijelovima Velebita. U novije vrijeme uređen je cestovni prilaz (cesta) do Velikog Rujna, koje čini veliko polje na 900 m nadmorske visine, na kojem su nekada tamošnji stanovnici imali ljetne stanove, gdje su boravili u ljetnom periodu tijekom godine. Bojin Kuk (1110 m) je skupina stijena, vrtača i tornjeva koji su svojim nesvakidašnjim izgledom zaslužili biti sastavnim dijelom Nacionalnog parka Paklenica, dok Velika i Mala Paklenica predstavljaju kombinaciju uzdužnih i prodornih dolina koje su se usjekle duboko u ovu impozantnu planinu. Velika Paklenica prilagođena je i uređena u turističke svrhe, a veliki konkurent joj je Mala Paklenica, i to upravo zbog svoje još uvijek netaknute divljine, čime privlači veliki broj planinara kao istinskih ljubitelja izvornih prirodnih ljepota.

Plan puta:

PETAK  1.5.2015

Sastanak u 6,45 sati na parkiralištu iza KD. Vatroslav Lisinski, odakle polazimo u 7,00 sati. Vozimo se prema Starigradu Paklenici uz dogovorenu pauzu. Smještaj u dvo, tro i četverokrevetnim sobama. Na katu se nalazi mala kuhinjica za skuhati čaj, kavu ili nešto na brzinu. Nakon smještaja, odlazimo na izlet u Veliku Paklenicu odakle ćemo se popeti na Vrh Anića kuka 712m. Za taj uspon potrebno je oko 2 sata hoda uz malo penjačke vještine. Povratak istim putem 1,5 – 2 sata, večera i noćenje.

SUBOTA: 2. 5. 2015

Doručak  i polazak u 8 sati  prema Selinama odakle ulazimo u carstvo Male Paklenice. Nakon prolaza najatraktivnijih djelova M. Paklenice, preko zaseoka Jurline spustit ćemo se u kanjon V. Paklenice. To je tura od 6 sati hoda. Za prolaz Male Paklenice potrebno je dobra kondicija i malo spretnosti pri penjanju preko kamenih blokova. Oni koji neće ići na turu kroz Malu Paklenicu, mogu otići do doma u V. Paklenici (2 sata do doma i toliko natrag) (u slučaju da je potok Mala Paklenica jako bogat s vodom, morat ćemo taj uspon odgoditi. U tom slučaju popeli bi se do Manite peći i izvršili uspon na V. Golić.

NEDJELJA: 3. 5. 2015.

Doručak i polazak u 8 sati džipovima prema Velikom Rujnu. Obilazak i uspon na Bojin kuka 1110m. Bojin kuk je u području nacionalnog parka Paklenica (čarobni svijet kamenih tornjeva, kukova, vrtača) Za taj uspon potrebno je malo vještine pri penjanju po stijenama. Nakon tog obilaska slijedi silazak do Sela Milovci na Jadranskoj magistrali. Oko 5 -6 sati hoda.

OPREMA:

Kompletna planinarska – dobre cipele, štapovi, naočale, krema protiv sunca, rezervna odjeća, gležnjaci, zaštita od kiše i VJETRA.

NAPOMENA: na svim turama potrebno je hranu i piće nositi sa sobom, a za večeru osim odlaska u restoran imamo na rasolaganju i roštilj uz koji možemo upriličiti zajedničko druženje. Također je hranu moguće nabaviti u dućanu koji se nalazi u blizini našeg smještaja.

CIJENA:

290 kuna – prijevoz na bazi 30 osoba
220 kuna – prijevoz na bazi 40 osoba
Noćenje – 75,00 kuna za noć / 2.noći
Prijevoz  džipovima do Velikog Rujna – 40,00 kuna
Ulaznica za Nacionalni park uz važeću planinarsku iskaznicu – 20,00 kuna

Povratak u Zagreb oko 22 sata.

Uživat ćete, nemojte sumnjati u to!!!!

Vodič: ŽELJKO NOVAK

Mob. 091 541 05 71
E-mail: zeljko.novak4@gmail.com

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.