Poziv: Grebenom Učke 24.05.2015.

Plan izleta

6:30 Polazak autobusa iza KD Lisinski. Molimo za točnost dolaska.

Nakon dolaska do pl. Doma Poklon podijeli ćemo se u dvije grupe . Jedna će krenuti grebenom Učke do Mošćenice ili Mošćenićke Drage.

Pl. dom Poklon  (922 m n/v) – Vojak (1401 m n/v)  – Mala Učka (985 m n/v)  – Perun (880 m n/v)   – Moščenice

Ako ćemo imati vremena i volje spustit ćemo se Mitsko-povijesnom stazom “Trebišća – Perun do Mošćeničke Drage

Predviđeni put cca 17 km laganog hoda nizbrdo … okvirno vrijeme hodanja 7-8 sati.

Druga će ići Opatijskom planinarskom obilaznicom , pored slapa Rečine, do Opatije.

Nakon izleta zajedno ćemo krenuti u obilazak Opatije.

Najviši vrh Parka prirode Učka je Vojak je ujedno i najviši vrh istarskog poluotoka, a uzdiže se 1401 metar nad morem. Kula na Vojaku izgrađena je 1911. godine zbog atraktivnog pogleda koji se pruža s ove točke vršnog grebena na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe i Italiju. Izgradili su je planinari, zaljubljenici u prirodu iz “Oesterreicherischer Touristen Club” u doba Austro–Ugarske Monarhije. Za vrijeme I. svjetskog rata kula je bila u funkciji austro-ugarske ratne pomorske promatračnice. Nakon proglašenja planinskog masiva Učke i dijela Ćićarije Parkom prirode Učka 1999. godine, kula na Vojaku postala je njegovim simbolom. S ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine i duge tradicije pohoda na najviši vrh Učke i razglednu kulu, te uživanja u veličanstvenom pogledu od 360 stupnjeva, Javna ustanova “Park prirode Učka” u potpunosti je obnovila kulu 2004. godine. Danas je kula uređena kao info-centar, suvenirnica i vidikovac koji uz postavljene teleskope otvara još bolji pogled na okolni krajolik. Na vrhu se nalazi i televizijski toranj. Planinarski metalni žig je ugrađen u stijenu, a nalazi se 40-tak metara od vidikovca.

Perun je Slavenski bog groma i munje, jedan od najvažnijih općeslavenskih bogova. Kult Peruna bio je iznimno jak i proširen među svim Slavenima. Njegovo ime dolazi od korijena –perk kojeg razne verzije u indoevropskim jezicima označavaju hrast, s druge strane veže se s riječiju –prati u njenom prvobitnom značenju –udarati, -tući (veš se nekada prao udaranjem o kamen). Perun je bog koji udara gromovima. Znameniti istraživač Slavena, Niederle napisao o njemu da je to prastaro, neantropomorfno obožavanje groma i munje. Njegovi simboli su: hrast, kamen i malj. Prema mnogim mitovima njegovo sjedište je suhi vrh svetog stabla života koji čuvaju orlovi.

 

Na istočnim padinama Učke, iznad prekrasne plaže Mošćeničke Drage, proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, mjesto gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima su počivali ciklus života i prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak.

Mitsko-povijesna staza “Trebišća – Perun”, otvorena 2009. godine, pokušaj je da vam se približi tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice. Bit će vam izložena i uzbudljiva priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti da bi danas, djelić po djelić, bili sastavljani u ono što znamo o svetoj prirodi ovog prostora.

Staza će vas provesti kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoške vale i dovesti na vrh Perun (880 m). Uz mitsku dimenziju ovog prostora, bit će vam predstavljene i izuzetne ljepote ovoga prirodnoga krajolika te uspomene na težak ali slikovit negdašnji život ljudi ovoga kraja.

Dolazak u Zagreb u večernjim satima

 

Izlet je primjeren planinarima s uobičajenom kondicijom.

K3 – kondicijski teško (7-8 sati hoda dnevno)
T1 – tehnički nezahtjevno

 

Oprema uobičajena planinarska.

Ukoliko imate ikakvih pitanja u vezi s opremom, konzultirajte se s vodičima izleta PRIJE polaska na izlet.

PREHRANA: individualno iz ruksaka.

Organizator izleta:    Neven Martinis 

Vodiči na terenu:      Neven Martinis             091 5596961

Mladen Stanković        095 9999216

Prijave i informacije utorkom  i četvrtkom u 19:30 u prostorijama HPD “Željezničar”.

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.