Izvješće HPD Željezničara s izleta na Viševicu i Zagradski vrh

6.svibnja 2017.

Za ovu prvu svibanjsku subotu bila je najavljena dobra vremenska  prognoza za Gorski kotar i to je najvjerojatnije bio razlog da se  u zadnji čas povećao broj zainteresiranih za ovaj izlet. Umjesto rezerviranog mini busa iznajmili smo veći i u 7 sati krenuli u susret poznatim goranskim vrhovima Viševici i Zagradskom vrhu. Uz naših 28 članova,  pridružili su nam se planinari iz HPD Matice, Ine Bjelolasice, Vrapča,  Dalekovoda i ZET-a. Sa vozačem, također našim članom bilo nas je ukupno 41.

Vožnja je trajala približno dva sata, a s autoputa smo skrenuli  na izlaz Vrata preko Fužina i Liča. Neposredno prije  Vagabundine kolibe, cca 800 m ,Grupa A ( 25 planinara) s vodičem  Ivanom Kobeščakom se iskrcala kod  odvojka na šumsku cestu  za Viševicu(1428m). Tu im se pridružila  poznata planinarka  iz Senja Neda Turina. Posebna pažnja je bila posvećena  našem slijepom planinaru  Željku Brdalu, kojeg su na usponu  vodili  Božo Pomper  i  Damir Bajs, a pri silasku Ivan Kobeščak i Boris Lesac. Grupi A je trebalo dva i pol  sata do vrha Viševice sa kojeg se šire lijepi vidici na Velebit, Bijele stijene, Risnjak, Učku i sjeverne jadranske otoke. Većina se željela popeti  i na Zagradski vrh, pa se nisu dugo zadržavali na Viševici. Božo ih je vodio  kraćim putem i ukupno su hodali  šest sati.

Grupa B (16 planinara) se dovezla do Vagabundine kolibe(868m), ugodnog planinarskog doma i ugostiteljskog objekta uz cestu, odakle je nakon kraćeg zadržavanja krenula pod vodstvom  Božene Kralj-Vrsalović   na Zagradski vrh (1187m). Podršku  u vođenju su dali  Antonija Milovac i  njen školarac  Borna, koji se uvijek raduje da može igrati ulogu pomoćnog vodiča. S obzirom na to da je u grupi bilo i sporijih planinara, odlučili smo se  za lakši , ali duži uspon  prema vrhu koji je trajao 1sat i 40 minuta, a povratak  po strmijoj  pretežito kamenitoj stazi 25 minuta. Treba spomenuti, da se na toj stazi  mjestimice gubi markacija.

Svima  će ostati u sjećanju   prekrasni vidici sa sunčanog vrha, posebno oni na sjeverne jadranske otoke i Viševicu na suprotnoj strani. Ivan Črljenac nam  je  uz  internetsku podršku  pokazivao pojedina mjesta na Krku i obali, a zahvaljujući jednom planinaru zatečenom na vrhu pozirali smo za zajedničku fotografiju.

Do 15,30  su  obje grupe  stigle u Vagabundinu  kolibu. Tu nas je čekao unaprijed najavljen ručak: odlično varivo od mješanog povrća s kobasicom i kolač  (specijalitet domarke  Draženke). Inače taj je objekt poznat po urednosti,  ljubaznosti domaćina i vrlo dobroj ponudi hrane, pa na rastanku nije bilo teško obećati da  ćemo ponovo  doći.

Uz pjesmu i dobro raspoloženje  smo u  19 sati  stigli u Zagreb.

 

Sastavila: Božena Kralj-Vrsalović