Planinari HPD „Željezničar” proslavili Martinje U Ivancu – 8. studeni 2014.

Tradicionalno Martinje smo  i ove godini proslavili u Ivancu, prema  dobro osmišljenom programu Planinarskog kluba Ivanec.

Uz  23 člana HPDŽ  bili su s nama i planinari  iz Kapele(2), Lipe(1), Vrapča(4), Bjelolasice(1) i Brežica(1)

Iz Zagreba smo krenuli  autobusom  u 8 sati i u 9,30 stigli u Ivanec. U blizini centra grada su nas dočekali  domaćini, tri vodiča Planinarskog kluba Ivanec i  kod prve kontrolne točke Ivanečke planinarske obilaznice(koja se nalazi na zidu Župne crkve) predložili  dvije planinarske rute. Jedna je grupa krenula  na vrh Ivanščice, a druga na dio obilaznice preko Ivanečkih jezera,  Duboveca do Info punkta Prigorec. S obzirom da je povremeno  kišilo, nismo se  popeli  do kapele Sv.Duha i nismo prošli  sve planirane  kontrolne točke.

Inače obilaznica je  vrlo dobro osmišljena, obuhvaća 8 kontrolnih točaka smještenih u podnožju Ivanščice, počinje u centru Ivanca i nastavlja se kroz  vinograde , brežuljke i šume oko Ivanca. (Jamine, izvor Žgano vino, Prigorec, potok Šumi , Ivanečka željeznica, kapela sv. Duha –vrh Dubovca, jezera Jarki).

Uživali smo u lijepim pogledima, bojama jeseni i izmaglici koja je povremeno  sakrivala vrh Ivanščice. Grupa sa Ivanščice se povremeno javljala mobitelima. I nad njima se nadvio kišni oblak.

U  Prigorcu, info punktu –  sjedištu Planinarskog kluba Ivanec smo napravili  dužu  stanku uz zanimljive  priče našeg vodiča Mareka, koji nas je odveo i do obližnjeg  Friščićevog mlina.

Neki od nas su prvi puta vidjeli izbliza kako  radi taj stari mlin, a  mogli smo i sami prosijavati brašno. Domaćin nas je počastio domaćom rakijom, a moglo se kupiti i domaćeg brašna.

Do 16 sati smo se svi sastali u poznatom restoranu „BVB“, presvukli gojzerice  u  plesne cipele

i  uz fine klipiće nazdravili sa pićem dobrodošlice.  Cijene  pića su bile popularne, menu obilan-domaći specijaliteti  i kolači odlični.  Muzikaši su bili neumorni, kao i naši plesači. Originalna  glumačka družina „Komedijaši“ iz Stažnjevca nas je oduševila sa svojim skečevima. Ivanečki župnik je blagoslovio vino i nas sve skupa uz par dobrih viceva, što je također bilo originalno i duhovito.  Na kraju je ljubezno osoblje restorana,  pripremilo dodatno iznenađenje –degustaciju jela „kaj su jeli naši stari“, pa iako presiti, morali smo nešto  od toga isprobati. Meni se posebno svidjela torta od sira i orehnjača.

Neki od naših su morali  ići u vinski „rešt“, što je dodatno zagrijalo martinjsku atmosferu i veselicu.

Prema dogovoru u 22,30  je trebalo krenuti za Zagreb. Zahvalili  smo se na ugodnom druženju  i trudu koji je uložen u organizaciju ovog planinarskog doživljaja i uz povremnu  pratnju kiše stigli oko 24h u Zagreb.

Još jednom hvala organizatorima, ova martinjska zabava će nam ostati u trajnom sjećanju.!

Pripremila: Božena Kralj-Vrsalović

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.