Pregled aktivnosti inicijative Penjati se mora u 2013. godini

Nakon veoma aktivne prve sezone, Penjati se mora je ušao s optimizmom u 2013. godinu. Posjećenost programa te interes publike pokazali su kako na domaćoj sceni postoje potreba i prostor za djelovanje jedne ovakve inicijative koja objedinjuje edukativne i kulturološke programe u sferi alpinizma i penjanja.

Primjenjujući “od zajednice za zajednicu” princip rada te prikupljajući sredstva koja se vraćaju u vidu edukacija postignuta je velika vidljivost inicijative te ujedno dobivena podrška među penjačima, planinarima, trkačima – jednom rečenicom: svima koji vole planine. Iako je Penjati se mora poniknuo iz Alpinističkog odsjeka HPD Željezničar, te u njemu nalazi veliku podršku a iz odsjeka dolazi većina aktivista-volontera, jedan od glavnih efekata djelovanja inicijative je povezivanje i okupljanje cijele penjačko-planinarske zajednice.

Tijekom 2013. godine održane su tri radionice, sedam predavanja, sedam projekcija i jedna izložba.

Sve edukacijske aktivnosti koncentrirane su u prvom tromjesečju 2013. godine i bile su usmjerene podizanju razine zimskih vještina te razmjeni iskustava oko organizacije alpinističkih škola. Iako je inicijalni plan bio organizirati veći broj edukacija, zbog manjka kadrova morali smo se zadovoljiti napravljenim uz obećanje kako će u 2014. fokus inicijative biti edukacije.

 

 

 

Na svojevrsni podbačaj u edukativnom segmentu aktivnosti utjecao je veliki angažman oko organizacije kulturoloških događanja. Pored već uhodanog Alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu gdje smo u 2013. ugostili bračni par Grmovšek te Nastju Davidovu, proširili smo djelovanje i na Pulu gdje je gostovao Klemen Premrl. Dobra suradnja sa Slovenskim domom je sjajan temelj za dugoročnu realizaciju ovakvih programa koji nesumnjivo motivacijski djeluju na lokalne penjače. Cijeli projekt ne bi bio izvediv bez angažmana jedine domaće izdravačke kuće koja se sustavno bavi planinskom, planinarskom i alpinističkom literaturom – Libricona.

 

Tijekom proljeća, Rijeku, Split i Zagreb posjetio je Philippe Ribiere te prikazao dokumentarni film o sebi, Wild One. Philippe je francuski penjač koji je izgradio iznimno jaku priču oko svog fizičkog hendikepa, te penje uskprkos (ili baš zahvaljujući?) njemu. Iako se ovaj program nije pokazao zanimljiv publici kao što smo očekivali te je primjerice u Zagrebu privukao stotinjak gledatelja s kupljenom ulaznicom, posebno smo ponosni što je privukao pažnju ljudi koji su bliski penjanju a a imaju određene hendikepe. Primjerice, upoznali smo bivšu članicu AO HPD Željezničar koja je izgubila prste na ruci prilikom uspona na Zavižan. Iako više nije članica odsjeka i dalje je aktivna penjačica a mi to ne bi saznali da nije bilo Philippea. Također, iskustvo organizacije ove turneje uvelike nam je koristilo prilikom organizacije još jednog filmskog programa, onog o poljskom alpinizmu 80ih. Rijeka, Split i Zagreb imali su priliku pogledati fascinatne dokumentarne filmove o uspjesima alpinista iz Poljske. Interes za projekcije je bio izniman te se radilo o jednoj od uspješnijih akcija u 2013.
Penjati se mora ima uporište u domaćem alpinizmu te je jedna od važnijih aktivnosti organizacija predavanja naših “seniora” odnosno istaknutih i iskusnijih penjača. Kroz ove programe želimo utjecati na mlađe generacije ali isto tako revalorizirati nedovoljno dobro dokumentirano djelovanje tih, iznimno uspješnih, generacija. Ovaj program se provodi pod nazivom Druženje pod zvijezdama gdje tijekom ljetne sezone organiziramo nekoliko besplatnih “plemenskih” okupljanja koja su prilika za druženje, opuštanje i razgovor o penjanju. Ovaj neformalni vid razgovora o hrvatskoj alpinističkoj povijesti je tijekom 2013. snažno afirmiran kroz predavanja Ane Mažar, Sunčice Hrašćanec, Zagorskih trolova (Čorko i Vitez) te legende Zagrebačkog alpinizma, Branka Ognančevića – Đuze.

Rad Penjati se mora u 2013. godini podržali su: Columbia Brand Store Arena Zagreb, Libricon, Iglu sport, Vrhunac, Fothia, Aquapack, Petzl (Bim sport), North face (Matis), Grad Zagreb, MoFit, Rock klub Ribnjak, SRC Jarun, HGSS te pedesetak volontera.

Popis aktivnosti Penjati se mora u 2013. godini:
13.01.2013. Tečaj: lavine, Zelenica, Slovenija
02.02.2013. Radionica: Vođenje alpinističke škole, HPD Željezničar, Zagreb
07.02.2013. Radionica: brušenja cepina i dereza, HGSS Zagreb
21.02.2013. Predavanje: Tanja i Andrej Grmovšek, Slovenski dom, Zagreb
07.03.2013. Projekcija i razgovor: Wild one + Philippe Ribiere, Zlatna vrata, Split0
8.03.2013. Projekcija i razgovor: Wild one + Philippe Ribiere, Filozofski fakultet, Rijeka
10.03.2013. Projekcija i razgovor: Wild one + Philippe Ribiere, Kino Tuškanac, Zagreb
04.04.2013. Predavanje: Klemen Premrl, Slovenski dom, Pula
13.06.2013. Druženje pod zvijezdama: Sunčica Hrašćanec i Ana Mažar, MoFit, Zagreb
04.07.2013. Pop-up izložba fotografija Luke Tambače, veliko jezero Jarun, Zagreb
12.09.2013. Predavanje: Zagorski trolovi, Igor Čorko i Ivan Vitez. Močvara, Zagreb
10.10.2013. Predavanje: Znate li tko je Branko Ognančević? Rock klub Ribnjak, Zagreb
21.10.2013. Projekcija: Vladari Himalaje, poljski alpinizam 80ih, Zlatna vrata, Split
24.10.2013. Projekcija: Vladari Himalaje, poljski alpinizam 80ih, Filozofski fakultet, Rijeka
24.10.2013. Predavanje: Nastja Davidova, Slovenski dom, Zagreb
13.11.2013. Projekcija: Vladari Himalaje, poljski alpinizam 80ih, MM centar, Zagreb
29.11.2013. Projekcija: Vladari Himalaje, poljski alpinizam 80ih, HPD Željezničar, Zagreb

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.