Izvještaj s izleta po Moslavačkoj gori 06. travnja 2015.

Za svaku pohvalu, sve se odvijalo prema dobro osmišljenom programu za USKRSNI SUSRET PLANINARA MOSLAVINE u organizaciji HPD „GARJEVICA“ iz  Čazme.

Nas deset članova HPDŽ je za prijevoz  koristilo osobne automobile.

Trebalo nam je iz Zagreba manje od jednog sata do centra Čazme /70 km/, gdje su nas dočekali organizatori i dopratili do 15 km udaljenog rekreacijskog centra  nedaleko mjesta Samarice, gdje se već treću godinu susreću  moslavački planinari. Vrijeme je bilo sunčano, ali prohladno od  7° do 10°C.

Domaćini su se doista potrudili i pripremili  odličnu zakusku: aperitive, čaj, kuhano vino, sir sa sremušom, kruh s pekmezom, kajganu sa sremušom kojeg se moglo  brati na obližnjim livadama.

Nakon pozdravnog govora i skupne fotografije (približno 110 planinara) uz pratnju  vodiča Franje i Mladena te nekolicine iz GSS-a, krenulo je kroz šumu po obroncima Moslavačke gore.

Prvi odmor je uslijedio nakon jednosatnog hodanja, a korišten je za kraće predavanje o lokalnim geološkim nalazištima i zabavno preskakanje potoka.

Daljnjih pola sata trebalo je da stignemo u mjesto Samarica gdje smo u obnovljenoj baroknoj crkvi Sv. Katrine slušali o povijesti tog kraja, a u obližnjem župnom uredu se okrijepili i uživali u sunčanom pogledu na moslavačke pejsaže. Usljedio je manji uspon do ruševina crkvice Sv. Ilije i spuštanje na lokalnu cestu (40 min).

Grupa koja se odlučila za lakšu trasu, krenula je – 20 min  cestom lijevo do zajedničkog mjesta okupljanja, a ostali su daljnjih jedan sat uzbrdo, pa nizbrdo stigli do  čuvenih migmatitnih kamenih kugli – mističnog  područja Moslavačke gore.Tu je istaknuta  poučna ploča, pored koje smo se svi slikali.

Još je trebalo dvadestak minuta po cesti  do mjesta susreta, gdje je prva grupa već konzumirala domaći gulaš i kobasice s roštilja, a muzikaši su doprinosili  još boljem raspoloženju.

Ukupno smo prešli 11 km.

Treba napomenuti da se iz sigurnosnih razloga (zbog jačeg vjetra), ove godine nije palila velika uskrsna vatra, što nije umanjilo dobro raspoloženje uz zajedničku pjesmu.

Zahvalili smo domaćinima i u 17 sati krenuli za Zagreb .

Organizator: Božena Kralj-Vrsalović

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.