Odgoda izleta: Dolinom leptira – rijeka Kupa i Velika Bjelica 23. i 24.05.2015.

S velikim žaljeljem moram odgoditi planirani izlet u dolinu Kupe za 23/24.05.2015. Cijeli tjedan od srijede do nedjelje ujutro u prognozi je kiša, tako da spavanje u šatorima ne dolazi u obzir. Isto tako kretanje kanjonom Velike Bjelice je nemoguće za vrijeme velikog vodostaja.

Umjesto toga održati će se izlet u nedjelju na Učku.

Ići će se u 2 grupe: jedna grebenom od Vojaka prema Sisolu, a druga od Vojaka trasom Opatijske obilaznice do Opatije.

Polazak iza KD Lisinski u 6:30.

Prijave kod mene ili Nevena Martinisa preko Facebooka ili u četvrtak od 19:30 na sastanku Visokogorske sekcije željezničara, Trnjanska 5b.

Planinari dobre volje, ljubitelji čistih planinskih brzaka pozivate se na izlet

 IMG_8744    File written by Adobe Photoshop? 4.0

Plan izleta

Subota, 23.05.2015.

6:30 Polazak autima iza KD Lisinski. Molimo za točnost dolaska.

9:30  Dolazak u selo Osilnica (Slovenija).  Kraći odmor, kavica, doručak.

10:30 Polazak na ture po želji:

Kanjonom rijeke Kupe sve do izvora Kupe. Put u jednom smjeru traje cca 2h h. Izvor je prekrasno kraško vrelo u obliku manjeg jezerca, smaragdne boje.

Uspon na Lošku stenu i Firstov rep (1002m) iz sela Grintovec, tura traje cca 5 sati i djelomično vrlo strma.

Oko 18 sati povratak svih do Osilnice, postavljanje šatora. Usput kupujemo po želji, pastrve i radimo si večeru na roštilju. Druženje i tulum uz gitare. Kampiranje uz dodatne usluge stoji 5 € po osobi.

 

Nedjelja, 24.05.2015.

7:00 ustajanje i doručak (moguće doručak, švedski stol, 5 € u obližnjem restoranu)

Pakiranje šatora i odlazak autima do sela Kuželj, nizvodno na hrvatskoj strani rijeke Kupe. Parking i polazak na turu kanjonom malo poznate riječice Velike Bjelice ( Kuželjske Bjelice). Put traje oko 2 sata u jednom smjeru, prvo makadamskim šumskim putom,  a zadnjih 45 minuta kanjonom bez puta. Staza je najvećim dijelom položena, ali je potreban oprez, jer staza je bespuće u divljini. To djeluje kao mala avantura koju ćemo s radosti pamtiti. Posebnost su veći blokovi kamena zelene boje, jer su zarasli u mahovinu. Izvor riječice se nalazi podno velikih stijena i praktično nevidljiv. Voda se samo provlači ispod kamena i počinje tvoriti male brzake. U povratku odmor i jelo iz ruksaga.

Oko 14 h povratak do auta. Ako bude volje, u povratku za Zagreb možemo otići do izvora rijeke Kupice pokraj Broda na Kupi (trasa Goranskog planinarskog puta). Ili, pogledati Vražji prolaz i Zeleni vir.

Dolazak u Zagreb oko 20:00 h

_______________________________________________________________________________

Kod prijave molim da se odmah izjasnite o potencijalnim vozačima i rasporedu sudionika po autima. Također je potrebno izjasniti se o korištenju šatora.

Prijave svaki utorak od 19 sati kod vodiča, Damira Bajsa, 091 4823 044

S prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje i da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2015. godinu. Sudionik je dužan poštivati upute i odluke vodiča.

U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič zadržava pravo promjene plana ili otkaza izleta

Svima nam želim ugodno društvo, lijepo i toplo vrijeme i siguran planinarski korak!

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.